Voeg toe aan favorieten
Crème brûlée
(0)

Crème brûlée

Crème brûlée betekent letterlijk gebrande room en is een custardachtig dessert, met daaroverheen een gekarameliseerde laag suiker. Crème brûlée dient koud geserveerd te worden met een knapperige bovenkant. De suiker moet zo egaal mogelijk gesmolten zijn en mag absoluut niet verbrand zijn. Wanneer de crème na het branden van de suiker te lang blijft staan, neemt de suikerlaag vocht op uit de crème en wordt weer zacht, terwijl het aantrekkelijke van dit gerecht nu juist het contrast tussen de glasharde suikerlaag en romig zachte vla is. De traditionele manier van verhitten is met een salamander, een ijzeren schijf aan een steel die eerst boven het vuur wordt gehouden tot het roodgloeiend is en dan wordt de hete schijf vlak boven de suikerlaag gehouden om te karamelliseren.

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 250 ml slagroom
  • 250 ml melk
  • 5 eieren
  • 100 gr suiker
  • 50 gr witte basterdsuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 125°C.

Snijd het vanillestokje open en schraap met de punt van een mes het merg eruit.

Breng de slagroom aan de kook met de melk en het vanillemerg en -stokje en laat op laag vuur 5 minuten trekken. Verwijder dan het vanillestokje.

Scheid de dooiers van de eieren voorzichtig en mix de dooiers in een grote kom met de suiker tot een bleke, romige crème. Schenk de hete room erbij en klop stevig tot het mengsel wat dikker wordt.

Verdeel de crème over 4 schaaltjes en zet deze voorzichtig op het rooster in de oven. Laat de crème brûlée in 45 minuten gaar worden en helemaal stollen.

Laat de crème brûlée daarna op kamertemperatuur afkoelen en verder opstijven. Dek de schaaltjes dan af en zet ze minimaal 2 uur in de koelkast om goed koud te worden.

Strooi vlak voor het serveren een dun laagje basterdsuiker over de crèmes. Smelt de suiker tot deze bruin begint te kleuren, met behulp van een kleine gasbrander voor in de keuken, of zet de crèmes onder een gloeiend hete grill. Maar let op dat dat maar 1 minuut duurt en dat de crèmes niet warm worden!

 

De crème brûlée kan een dag van tevoren bereid worden. Bewaar ze dan afgedekt in de koelkast.

lekker om te serveren bij dit gerecht

  3.29
[186,0000 - 0] 0001020540
  24.99
[118,0000 - 0] 0352594000
  31.99
[36,0000 - 0] 0370738000
  42.99
[14,0000 - 0] 0001012312
  47.49
[21,0000 - 0] 0378178000