Voeg toe aan favorieten
Kip met ‘coq au vin’-saus
(0)

Kip met ‘coq au vin’-saus

Ingrediënten

  • 150 g gerookte spekblokjes
  • 4 el olijfolie
  • 12 sjalotten, gehalveerd
  • 250 g champignons, de grootste gehalveerd
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 flinke el bloem
  • 500 ml sterke rode wijn (bijvoorbeeld uit de Rhône), en wat extra om af te blussen
  • 10 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 scharrelkippenbouten
  • 150 g gemengde paddenstoelen, schoongemaakt
  • ovenschaal

Bereiding

1. Doe de spekjes met 1 el olijfolie in een zware braadpan en bak ze op laag vuur 15 minuten uit. Voeg de sjalotten toe en bak 5 minuten mee. Voeg de champignons en knoflook toe en bak nog 5 minuten. Voeg de bloem toe en bak nog 1 minuut. Blus af met de wijn, roer door zodat de bloem oplost, voeg 6 takjes tijm en de laurier toe en breng aan de kook. Laat als het kookt op heel laag vuur een uurtje zacht pruttelen. Roer af en toe door zodat het niet aankoekt en voeg wat wijn toe als het te hard gaat koken.

2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestrooi de kippenbouten met peper en zout. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en braad de kippenbouten in 10 minuten rondom goudbruin. Leg de bouten in de ovenschaal en zet ze nog 20 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Bak de gemengde paddenstoelen 10 minuten in de pan waarin je de kip hebt gebakken. Blus af met wat wijn en breng op smaak met peper en zout. Proef de saus en breng op smaak met peper en zout. Laat nog even doorkoken als je hem dikker wilt hebben. Roer regelmatig zodat het niet aanbrandt. Verwijder de tijm en laurier.

3. Ris de rest van de takjes tijm. Serveer de kip met de saus en de paddenstoelen op een goede aardappelpuree. Bestrooi met de tijmblaadjes.

lekker om te serveren bij dit gerecht