Voeg toe aan favorieten

Oranjekoeken

Oranjekoeken
(0)

Oranjekoeken

Oranjekoek is populair in het noorden van Nederland, vooral in Friesland. Deze specialiteit kan het beste worden omschreven als een enorme vierkante, gevulde koek die na het bakken in porties wordt gesneden.

Ingrediënten

Deeg

 • 300 g tarwebloem
 • 25 g maïzena
 • 100 g koude boter, in blokjes
 • 150 g fijne kristalsuiker
 • ¼ tl zout
 • ½ tl bakpoeder
 • 1 tl anijszaad (heel)
 • ¼ tl gemalen kardemom
 • ¼ tl versgeraspte nootmuskaat
 • 50 g gekonfijte sinaasappelsnippers
 • 1 ei
 • 60 ml water

Vulling

 • 300 g amandelspijs
 • 1 ei, losgeklopt (houd 1 theelepel apart )

Glazuur

 • 200 g poedersuiker • ca. 2 el water
 • roze of oranje voedingskleurstof

Bereiding

Het deeg wordt op smaak gebracht met specerijen en de gekonfijte sinaasappel- of oranjesnippers waaraan het gebak zijn naam ontleent. Oranjekoek wordt al eeuwenlang door thuisbakkers gemaakt. In het begin was de koek soberder, eigenlijk alleen maar een deegplak die gebakken werd en dan in stukjes gesneden. Later is er een vulling van amandelspijs bij gekomen en dit maakte iets bijzonders van de koek. Bakkers die oranjekoek verkopen, hebben veelal de gewoonte om toefjes slagroom of botercrème op de geglazuurde koek te spuiten en steken daar dan chocolade- en vruchtendecoraties in. Het wordt dan een bakkerskoek en hij verliest zo zijn huiselijke uitstraling, maar wie dat leuk vindt, kan dat thuis nadoen. Vanwege de slagroom of botercrème moet je de koek dan wel in de koelkast be­waren. Door het uitdrogende effect van de koelkast wordt de koek zelf daardoor echter wel minder lang houdbaar dan wanneer je hem bij kamertemperatuur bewaart.

Bakinstructies

Voor 1 koek van ongeveer 22 x 22 cm

Oven: voorverwarmd op 180 °C
Bakvorm: bakplaat, licht ingevet
Baktijd: 30-35 minuten

Bereiden

Doe de bloem met de maïzena in een grote kom en meng ze goed. Voeg de boter toe en wrijf het geheel met je vingertoppen door elkaar tot het mengsel op broodkruimels lijkt. Dit kan ook makkelijk en snel in een keukenmachine met het meshulpstuk. Doe de suiker, het zout, bakpoeder en de specerijen erbij en meng alles goed. Als je een keukenmachine gebruikt, doe je de inhoud daarna in een kom. Hak de sinaasappelsnippers zeer fijn en doe ze bij de andere ingrediënten. Klop het ei goed en meng het met het water. Schenk dit bij de rest en kneed alles licht tot er een samenhangend deeg ontstaat. Maak een bal van het deeg, dek het af en laat het een paar minuten rusten terwijl je de amandelspijsvulling maakt. Als het deeg te lang staat, wordt het plakkerig.

Verkruimel de amandelspijs in een kom. Doe het geklopte ei erbij en kneed het geheel grondig tot een gladde, zachte pasta. Verdeel het deeg in twee stukken, het ene stuk iets groter dan het andere. Leg het grote stuk op een met bloem bestoven werkvlak. Bestrooi de bovenkant royaal en rol uit tot een vierkante lap van 25 x 25 cm. Pak de lap voorzichtig op met behulp van de deegroller en leg hem op de bakplaat.
Neem nu kleine beetjes tegelijk van de amandelspijs en smeer deze in een gelijkmatige laag uit over het deeg. Neem vooral geen grote klodders, want dan rek je het deeg onnodig uit tijdens het platdrukken. Laat ruim 1 cm vrij langs de zijkanten. Vouw de zijkanten naar binnen toe, over de spijsvulling. Bestrijk de naar binnen gevouwen zijkanten licht met de achtergehouden theelepel ei. Rol het tweede stuk deeg met bloem naar behoefte uit tot een vierkante lap van 21 x 21 cm. Snijd de zijkanten netjes bij, zodat ze recht zijn. Breng de lap met behulp van de deegroller naar de bakplaat en laat hem voorzichtig over de vulling zakken. Druk de zijkanten zorgvuldig aan en rol met de deegroller zachtjes over de bovenkant om deze glad te maken. Prik met een vork op meerdere plaatsen licht in de bovenkant. Bak de koek in ongeveer 30 minuten gaar. De zijkanten zullen dan licht goudbruin zijn, maar de bovenkant zal nog een beetje zacht aanvoelen. Laat de koek op de plaat voldoende afkoelen om hem eraf te kunnen halen zonder dat hij breekt en laat hem op een rooster volledig afkoelen.

Zeef voor het glazuur de poedersuiker boven een kom. Doe er wat kleurstof bij en net genoeg water om er een smeerbaar glazuur van te maken. Als je vloeibare kleurstof gebruikt, zal er minder water bij moeten, anders wordt het glazuur te dun. Meng niet te krachtig, om luchtbelletjes te voorkomen. Schenk het glazuur over de bovenkant van de afgekoelde koek en strijk het met een pannenkoekmes meteen glad. Doe dit met grote, vloeiende bewegingen in één richting. Ga niet heen en weer over het glazuur; daar wordt het lelijk van. Laat het glazuur opstijven. De koek is nog lekkerder als je hem eerst een dag goed ingepakt wegzet. Snijd de koek in de gewenste stukken en serveer die.


 

lekker om te serveren bij dit gerecht

  12.29
[1533,0000 - 0] 0128686000