Voeg toe aan favorieten

Broccoliterrine met yoghurt en gegrilde varkenshaas

Broccoliterrine met yoghurt en gegrilde varkenshaas
(0)

Broccoliterrine met yoghurt en gegrilde varkenshaas

De naam terrine verwijst naar het Franse 'terre', wat aarde betekent. Oorspronkelijk was een terrine namelijk een geglazuurde schaal van aardewerk om in te koken. Maar terrine is ook de naam voor een gerecht dat in zo’n schaal of een cakeblik gemaakt is. Terrines zijn dikwijls vleesgerechten zoals wild, zult en patés, meer tegenwoordig worden ook vis, schaaldieren, groentes en vruchten verwerkt tot terrines. Essentieel is dat smaken zich goed kunnen vermengen, dat het geheel gebonden wordt en dus in plakken gesneden kan worden, en dat de massa de juiste vochtigheid behoud.

Ingrediënten

  • 12 blaadjes witte gelatine
  • 600 gr broccoliroosjes, panklaar
  • 1 groentebouillontablet
  • 300 ml Griekse yoghurt, op kamertemperatuur
  • ½ bakje broccoli cress, of tuinkers
  • 2 varkenshaasjes, in plakken van 1 cm
  • 1 el Franse mosterd, mild
  • 500 ml water
  • peper

Bereiding

Week de blaadjes gelatine 5 minuten in ruim koud water. Bekleed een cakevorm met folie.

Breng de broccoli met de bouillontablet en water aan de kook en kook het in 10 minuten gaar.

Neem de broccoli van het vuur en pureer het samen met het kookvocht tot een glad mengsel.

Knijp de gelatine uit en los de blaadjes één voor één al roerend op in de warme broccolipuree.

Laat de puree 10 minuten afkoelen en roer de yoghurt en peper naar smaak erdoor.

Schenk het broccolimengsel in de cakevorm, laat het afkoelen tot kamertemperatuur en zet het daarna afgedekt in de koelkast en laat het 3-4 uur opstijven.

Stort de terrine daarna op een plank, verwijder de folie en snijd de terrine in plakken.

Verdeel de plakken over vier borden. Knip de broccoli cress van het bed en bestrooi er de terrine mee.

Dep de varkenshaasjes droog, wrijf het aan beide kanten in met de mosterd, verhit een grillpan en rooster het vlees in 3-4 minuten goudbruin aan beide kanten.

Serveer de varkenshaasjes naast de broccoliterrine. Lekker met aardappeltjes.

 

lekker om te serveren bij dit gerecht