Tips van de vakman

cocktails Schenken in lagen Hoe doen ze dat? Wij horen je al denken. Laten wij ervan uitgaan dat je geen speciale ‘lagen’ apparaat heeft (ja, die bestaan ook al), maar het moet doen met het gemiddelde keukengereedschap.

Begin altijd met de drank waar het meeste suiker in zit. Door het gewicht zakt het vloeistof toch altijd naar beneden. Het volgend drankje giet je over de bolle kant van een theelepel of langs een glazen roerstaafje.

pictosShaken
Indien je de ingrediënten samen met ijs in een shaker moet schudden, houdt er dan rekening mee dat je direct na het shaken, de cocktail uitschenkt. Als er condens op de shaker te zien is, dan heb je de juiste temperatuur bereikt.
Wanneer het ijs gaat smelten en de drank dus wordt verdunt, dan is de cocktail minder aantrekkelijk om te consumeren!

Ben je nog een onervaren shaker, houdt de shaker dan als volgt vast: De rechterhand stevig op de bovenkant en de linkerhand onder de bodem. Je schudt door de shaker in de richting van de rechterschouder aan te brengen en weer terug.

Tip: doe dit geconcentreerd, je zult niet de eerste zijn waar de dop van afschudt en genoodzaakt wordt om de vruchtjes van het plafond af te krabben

Glazen

fluteGlazen Flûtes
(champagne glazen) Een lang en smal glas met een lange steel. Het enige en juiste champagneglas; in dit glas blijft de champagne zo lang mogelijk bruisen
champagnecoupeChampagnecoupe
Vindt zijn populariteit vooral in de 19de eeuw. Dit glas heeft een wijde coupe. Deze uitmonstering was ervoor bedoeld om de neuzen van de dames te vrijwaren van de hinderlijke bubbeltjes van de champagne. Van dit glas tref je in deze special verschillende varianten aan met een hoge of lage coupe.
cocktailglasCocktailglas
Een glas met een lange steel en een V-vormig glas.
De meest gangbare maat is 13 cl.
cognac glasCognacglas
Wij spreken ook wel van een ballonmodel. Dit glas wordt steeds vaker voor cocktails gebruikt. Vooral als het gaat om de exotische cocktails ziet dit er, met de juiste garnering, erg spectaculair uit.
longdrink glasLongdrinkglas
Lang kokerachtig glas zonder steel. Meestal een inhoud van 28 cl. Wordt dikwijls gebruikt voor mixjes met koolzuurhoudende dranken.
tumblerTumbler
Ook wel ‘on the rocks’ glazen genoemd. Meestal een inhoud van 14 cl. Het glas wordt veel gebruikt voor cocktails ‘on the rocks’ (= met ijsklontjes). Maar is ook het glas voor veel buitenlandse gedistilleerd dranken zoals Whisky of Gin.

Natuurlijk zijn de hierboven genoemde glazen nog maar een kleine greep van alle soorten die gebruikt kunnen worden voor een cocktail. Ook hiervoor geldt: jouw eigen smaak is doorslaggevend. En wellicht creëer je, door jouw eigen keuze een geheel eigen stijl.

Indien je een ‘koude’ cocktail wilt serveren, houdt er dan rekening mee dat je het glas ± twee à drie uur van tevoren koelt

Gereedschap

Ook hiervoor geldt; er zijn vele manieren om een cocktail te creëren met behulp van, hiervoor speciaal gemaakt, gereedschap. Hieronder worden een aantal basis gereedschappen genoemd:

blenderBlender (elektrische shaker)
Tegenwoordig zijn er verschillende blenders te koop.
Waar moet je op letten:

  • de meegeleverde hulpstukken. Aan te raden hulpstukken zijn: een ijskraker, een citruspers en een snijmachine.
  • meerdere snelheden.

Maak, na het blenden, het onderste gedeelte van de maatbeker goed schoon. Het is mogelijk dat er aan de mesjes stukjes fruit is blijven steken. Deze mesjes zijn scherp, dus pas op!
Haal bij het schoonmaken altijd de stekker uit het stopcontact. Lees altijd voor de schoonmaakinstructies het handleidingboekje van uw blender!

Gebruik ook, indien nodig, geen blokjes maar gestampt ijs. Hiermee wordt de blendtijd verkort en de messen van uw blender worden niet beschadigd.

En voor de ‘die hards’ nog een laatste tip. Blend nooit champagne. Of je moet toe zijn aan een nieuw kleurtje op het behang of plafond.

shakerCocktailshaker
Ook hier hebben wij verschillende vormen en maten. Een shaker bestaat uit drie delen:
1. basis: waarin de drank en ijs wordt gedaan
2. kap met filter
3. deksel
Sommige Amerikaanse modellen bestaan uit twee delen; hierbij zijn nummer 1 en 2 geïntegreerd.

Schenktuitjes
Voorkomt morsen en schenkt zeer prettig. Meestal direct op een fles te draaien.

crusherHandgarde
Een klein metalen garde, waarmee jouw cocktail luchtiger wordt gemaakt. Niet te lang in koolzuurhoudende dranken roeren, omdat daarmee het koolzuur uit de cocktail verdwijnt.

IJscrusher
Zeer handig apparaat om ijs mee fijn te malen.

Maatbeker
Bij het klaarmaken van een cocktail is het van groot belang de juiste hoeveelheden van de ingrediënten precies te kunnen meten.
 

Veer-zeef
Een platte geperforeerde metalen schijf die omgeven wordt door een metalen veer met een handvat. Het wordt gebruikt om de vloeibare cocktail zonder ijs in het glas te zeven.

Garnituur Het opsieren van een cocktail kan op verschillend manieren. Een aantal manieren worden hieronder beschreven:

garnituurZoutrandje
Je neemt een schijfje citroen en wrijft hiermee de rand van het glas in. Dan doop je lichtjes deze rand in een schoteltje zout.

Suikerrandje
Je neemt wat eiwit en wrijft hiermee de rand van het glas in. Dan doop je lichtjes deze rand in een schoteltje suiker.

Aardbei
Gebruik deze zo vers mogelijk. Aardbeien zijn niet geschikt om in te vriezen.

Ananas
Als je ananas gaat blenden, denk er dan wel om dat de complete schil is verwijderd. De vezels van de schil draaien zich om de messen en kan de uiteindelijke cocktail een onaangenaam bittere smaak geven. Ananas is niet geschikt om in te vriezen.

Citroenkrullen
Met een dunschiller verwijder je een laagje van de gekleurde schil. Deze schilletjes moeten ongeveer 2,5 cm lang zijn. Je draait deze vervolgens al knijpend over het oppervlak van de cocktail, waardoor een citroenaroma vrij komt.

Citroensap
Aan te bevelen is het om de citroen zelf te persen. Indien koel bewaard is het verse sap drie dagen houdbaar.

Limoen
Zeer exotisch en verfrissend. Limoensap kan worden ingevroren.

Munt
Als garnering hang je een muntblaadje over het glas.

Sinaasappel
Vers geperst sinaasappelsap kan gekoeld drie dagen worden bewaard.

Suikersiroop
Maak je eigen suikersiroop door gelijke delen suiker en water een minuut te laten koken, daarna af te koelen en in flessen te bewaren.

Non-food versiering
Dan hebben wij het over rietjes, parasolletjes, e.d. De keuze laten wij graag over aan je eigen fantasie.


 

 

 

  • gratis bezorgen vanaf € 75,-
  • gratis afhalen in één van onze 113 winkels
  • vandaag besteld op 12 december 2023 in huis