Voeg toe aan favorieten
Amandel- bramentaart
(0)

Amandel- bramentaart

Amandelen en bramen (nu nog in het seizoen) vormen een perfect smakenhuwelijk. Bramen - de grote exemplaren zijn het zoets en lekkerst - bevatten veel vitamine C. Doe er je voordeel mee.

Ingrediënten

Deeg

  • 185 g bloem + extra    om te bestrooien
  • 45 g suiker
  • 1/4 tl zout
  • 1/8 tl bakpoeder
  • 85 g roomkaas
  • 120 g ijskoude ongezouten    boter, in blokjes
  • 2 el slagroom  + 1 el extra om de taart   mee te bestrijken
  • 2 tl appelazijn

Vulling

  • 650 g bramen
  • 80 g kristalsuiker    + 1 el extra
  • 5 el tapioca (of maizena)
  • schil van 1 sinaasappel
  • 1/4 tl zout
  • 3 el amaretto
  • 50 g cantuccini (of brosse    bitterkoekjes)
  • 20 g amandelen
  • 1 tl kaneel

Bereiding

  1. Doe de bloem, suiker, zout en het bakpoeder in de kom van keukenmachine en mix 30 seconden tot alles goed gemengd is. Voeg de roomkaas en de boter toe en mix nog eens 20 seconden totdat zich grove kruimels hebben gevormd. Voeg de slagroom en azijn toe en mix tot het deeg bij elkaar blijft.
  2. Haal het deeg uit de mixer, bestrooi met bloem en kneed in 1 minuut tot een geheel. Laat de deegbal ten minste 45 minuten rusten in de koelkast in een stukje folie.
  3. Doe de bramen in een kom samen met de suiker, het bindmiddel, sinaasappelzest, zout en de amaretto. Meng voorzichtig.
  4. Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de koekjes samen met de amandelen en kaneel in een keukenmachine en mix tot grove stukken of hak het fijn met een mes.
  5. Haal het deeg uit de koelkast en laat 10 minuten rusten voordat je begint met uitrollen. Bestrooi het aanrecht met bloem en verdeel het deeg in drieën. Leg 1 stuk (150 g) apart en kneed de andere delen samen en rol uit in een grote cirkel. Zorg dat het deeg niet te dun is, zo’n 2 mm. Vet een bakschaal (22 cm) in en bekleed de bodem en randen van de schaal met de lap deeg. Rol het overige deeg uit in een grote lap en snijd deegreepjes van 1,5 cm breed en 1 lange twiststrook voor langs de rand van de bakschaal.
  6. Verdeel het koek-amandelmengsel over de deegbodem. Laat de gemarineerde bramen uitlekken in een vergiet en leg ze er bovenop. Drapeer de deegstroken in een geruit patroon over de bramenvulling. Drapeer de lange twiststrook om de rand van de bakvorm. Bestrijk de taart met de overgebleven el slagroom en de suiker. Bak in 40-45 minuten goudbruin. Schep eventueel wat bramensap van de taart als deze te nat zou zijn.

lekker om te serveren bij dit gerecht

  1.69
[1716,0000 - 0] 0043370000
  9.99
[131,0000 - 0] 0001014489