Voeg toe aan favorieten

Appeltaart met amaretto en abrikozenjam

Appeltaart met amaretto  en abrikozenjam
(0)

Appeltaart met amaretto en abrikozenjam

Een klassieke ogende appeltaart hoeft niet altijd 100% klassiek gemaakt te worden. Deze vindt oma ook lekker. Maar de druppen drank geven ‘m een originele twist.

Ingrediënten

Jam

(genoeg voor 2-3 porties)

  • 150 g gedroogde (ongezwavelde) abrikozen
  • 2 el ahornsiroop
  • sap en rasp van ½ citroen
  • 1 el amaretto

Deeg

  • 350 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 160 g witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 250 g boter (+ extra    om in te vetten)

Vulling

  • 1,5 kg appels (Goudrenet    of Jonagold), geschild en    in plakjes
  • 2 tl kaneel
  • 3 el custardpoeder
  • sap van ½ citroen
  • 24 g (3 zakjes) vanillesuiker
  • 60 g donkere rozijnen,    geweld
  • 2 beschuitjes, verkruimeld

Bereiding

  1. Maak de amaretto-abrikozen jam. Doe alle ingrediënten in een blender en pureer fijn. Bewaar in een potje en zet in de koelkast.
  2. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een samenhangend geheel. Zodra je er een bal van kunt vormen heb je lang genoeg gekneed. Verpak de deegbal in folie en laat 45 min rusten in de koelkast. Doe de appelplakjes ondertussen in een kom en meng met de kaneel, het custardpoeder, citroensap, de vanillesuiker en de gewelde rozijnen.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een bakschaal of -vorm (22 cm doorsnede) in met boter. Haal het deeg uit de koelkast.
  4. Bestrooi een werkblad met bloem en rol 2/3 van het deeg uit tot een dikte van 4 mm. Bekleed hiermee de bodem en zijkant van de bakschaal. Bestrijk de bodem met 3 el van de abrikozen-amarettojam en verkruimel er met je hand de beschuitjes over.
  5. Schep de appelplakjes met je handen uit de kom, zodat het overtollige vocht achterblijft, en verdeel ze over de beschuit-jambodem. Druk de appelplakjes stevig aan.
  6. Rol het overgebleven deeg uit, niet te dun, en snijd in lange stroken (en eventuele decoraties). Leg deze in een ruitvorm over de taart. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei, besprenkel eventueel met suiker en bak de appeltaart in 65 minuten goudbruin. Als de taart donker dreigt te worden, bedek ‘m dan met aluminiumfolie.

lekker om te serveren bij dit gerecht

  21.99
[1045,0000 - 0] 0326372000
  28.99
[427,0000 - 0] 0335894000