Beef Cheeks in Beer Kalfswangen in bier
(0)

Beef Cheeks in Beer Kalfswangen in bier

Dit keer heb ik, om de spanning erin te houden, voor jullie een zomerrecept met een iets minder bekend hoofdproduct: de scheermes. Het is een langwerpige schelp in de vorm van, je raadt het misschien al, een scheermes. De smaak is niet vergelijkbaar met die van een mossel of oester. De mes heeft een iets zoetigere nasmaak. Het gerecht kent maar zeven ingrediënten en is in tien minuten klaar. Lijkt simpel, en dat is het ook. Maar het is zo gevaarlijk lekker dat je niet kunt stoppen met eten.

Ingrediënten

  • 5 cl olijfolie
  • 4 kleine kalfswangen
  • 1 grote rode ui in 8 stukken gesneden
  • 1 selderijstengel
  • 1 winterpeen gesneden in 1cm plakken
  • 4 teentjes knoflook in plakken gesneden
  • 4 laurierbladen
  • 1 blokje runderbouillon
  • 1 50 cl fles Guinness
  • 2 cl Lagavulin 16 YRS
  • Zout en peper
  • 50 g ijskoude roomboter in dobbelsteentjes gesneden

Bereiding

Zet de oven aan op 150 °C. Snij alle grote stukken vet van de kalfswangen eraf. Giet 2 cl olijfolie in een zware pan, zoals bijvoorbeeld een Le Creuset pan, en stop de kalfswangen erin. Als de oven opgewarmd is, mag je hem hoger zetten. De kalfswangen moet dichtgeschroeid zijn aan alle kanten. Haal de wangen eruit en leg ze apart. Zet de oven lager en voeg de rest van de olijfolie toe. Ook alle groentes en kruiden kunnen er nu bij. Even sauteren tot de uien glazig zijn.

Voeg bier en whisky toe en breng het aan de kook. Laat het daarna voor 2 minuten sudderen. Voeg 1 theelepel zout en het bouillonblokje toe. Laat het voor 1 minuut verder sudderen. Plaats de kalfswangen weer terug in de pan, deksel er op en zet het in de oven voor 3,5 uur. Draai om het uur de kalfswangen om. Als de wangen zacht zijn kun je de pan uit de oven halen. Verwijder de laurierbladen. Haal de kalfswangen eruit en leg het apart. Ze moeten wel warm gehouden worden. Met gebruik van een staafmixer pureer je de groentes met het kookvocht fijn. Leg de pan terug in de oven en laat het tot een 2/3 inkoken. Voeg wat zout en peper naar smaak toe. Nadat de groentes genoeg zijn ingekookt, voeg je roomboter toe en pureer je het geheel weer met de staafmixer voor ongeveer 30 seconden. Dit geeft de saus een rijke glans en een heerlijk romige smaak. Het vuur kan uit en de kalfswangen kunnen weer terug in de saus tot je ze gaat serveren, het liefst met romige aardappelpuree of met stokbrood.

lekker om te serveren bij dit gerecht