Voeg toe aan favorieten
cullen skink
(0)

cullen skink

Dit is een van de meest traditionele soepen die Schotland kent. De soep vindt haar oorsprong in het vissersdorp Cullen nabij Aberdeen. Het hoofdingrediënt is gerookte Schelvis (bij een goede visboer te bestellen), maar het gerecht kan ook met ­gerookte zalm of makreel bereid worden.

Ingrediënten

  • 500 g gerookte schelvisfilet met vel
  • 1 grote ui heel fijn gesneden 
  • 1 l melk 
  • 80 g roomboter in 8 blokjes gesneden en koud bewaren
  • 300 g gestampte aardappel 
  • 2 cl Caol Ila 
  • 1 laurierblad 
  • 2 el gehakte peterselie 
  • 1 l water 
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

Leg de gerookte schelvis in een pan met water met het vel naar beneden. Breng aan de kook en laat het sudderen voor 4-5 minuten. Haal de vis uit de pan, verwijder het vel en breek het met je vingers in grove stukken. Voeg gesnipperde ui, laurierblad en wat zout en peper toe aan het bouillonwater. Laat het weer 15 minuten sudderen.

Haal de laurierblad eruit, voeg melk toe aan de visbouillon en breng het nog een keer aan de kook. De gestampte aardappel mengen met de vis en laten doorwarmen, eventueel op smaak brengen met wat zout en peper. Verdeel de boter en whisky over 4 (of 8) soepkommen, schep de soep op, strooi er gehakte peterselie overheen en schenk er een glas Caol Ila erbij.

lekker om te serveren bij dit gerecht