Voeg toe aan favorieten
Focaccia
(0)

Focaccia

Ingrediënten

  • 600 g bloem
  • ½ blokje verse bakkersgist of 1 zakje instant gist
  • ± 400 ml lauwwarm water
  • 1 tl zout
  • 4 el goede olijfolie, en flink wat extra voor de bakplaat
  • 3 takjes rozemarijn, de blaadjes grof gehakt
  • grof zout (bv. Maldon of fleur de sel)

Bereiding

Doe de bloem in een ruime kom. Maak er een kuiltje in en verkruimel de gist erin. Voeg de helft van het water toe en meng met een staande mixer met deeghaak alles door elkaar. Voeg rustig de rest van het water en het zout toe tot je een plakkerig deeg hebt. Voeg de olie toe en blijf kneden tot een soepel en iets plakkerig deeg. Meng de helft van de rozemarijn erdoor. (Je kunt ook beginnen met een handmixer met deeghaken en als alles gemengd is kneed je met de hand verder.)

Doe het deeg in een ingevette kom en laat het afgedekt met een vochtige theedoek 2 uur rijzen. Schenk een dun laagje olie in een bakplaat. Schep het deeg erop en druk het plat. Duw het deeg gelijkmatig uit in alle hoeken. Leg de theedoek er nog een half uur op.

Verwarm de oven op 210 °C. Druk het deeg weer plat met je vingers. Hierdoor ontstaan de kenmerkende kuiltjes. Bestrooi met de rest van de rozemarijn. Besprenkel met een beetje water en daarna met een paar eetlepels olie en bestrooi naar smaak met het zout. Bak de focaccia 15-20 minuten in de oven. Laat iets afkoelen en serveer met nog meer olijfolie of onderstaande bonendip.

Laat voor een bonendip een klein blikje cannelinibonen of andere witte bonen uitlekken. Maal met ±10 cherrytomaatjes met een staafmixer tot een puree. Breng op smaak met zout, peper en olijfolie. Voeg, als je wilt, kruiden zoals basilicum, koriander of bieslook toe.

lekker om te serveren bij dit gerecht