Voeg toe aan favorieten

Gekarameliseerde pompoentaart met een scheutje bourbon

Gekarameliseerde pompoentaart met een scheutje bourbon
(0)

Gekarameliseerde pompoentaart met een scheutje bourbon

Ingrediënten

  • 225 g bloem, en wat meer om te bestuiven
  • 45 g cacaopoeder
  • 125 g boter, en meer om de vorm in te vetten
  • 85 g fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 1 kleine pompoen (circa 650 g)
  • 1 tl koekkruiden
  • 200 g crème fraîche
  • 8 el ahornsiroop
  • 1 tl vanille-essence
  • 3 el Bourbon
  • Extra nodig: lage taartvorm Ø 24-26 cm (liefst met losse bodem)

Bereiding

  1. Zeef de bloem en het cacaopoeder en snijd de koude boter in blokjes. Doe alles in een keukenmachine, voeg de suiker en een snufje zout toe. Meng kort. Klop 1 ei los en voeg de helft toe aan het mengsel (de rest gebruiken we later). Meng het nog even door elkaar en haal het uit de keukenmachine. Kneed het kort door, voeg weinig water toe als het te droog blijft (het hoeft alleen maar een beetje aan elkaar te blijven plakken) en doe het deeg in plasticfolie. Leg het deeg minstens 30 minuten in de koelkast.
  2.  Rol het deeg uit tot een ronde plak van een paar millimeter dikte op een licht met bloem bestoven werkblad. Keer regelmatig en voeg wat bloem toe als het teveel plakt. Vet de vorm in met een dun laagje boter. Bestuif met een beetje bloem en gooi de bloem die niet blijft plakken weg. Bekleed de taartvorm met het deeg. Snijd alles wat je over hebt af. Het zal wat breken maar dat is niet zo erg. Gaatjes kun je plakken met de stukjes die je eraf hebt gesneden. Zorg er wel voor dat het deeg overal ongeveer even dik is. Prik de bodem in met een vork. Leg er een groot vel bakpapier op en vul de taartvorm met droge bonen, rijst of speciale ‘bakbonen’ die je bij de kookwinkel kunt kopen. Zet het zo nog 30 min. terug in de koelkast.
  3.  Warm de oven voor op 170 °C. Bak de taart 15 minuten. Verwijder de vulling (die kun je laten afkoelen en de volgende keer weer voor ‘blindbakken’ gebruiken) en het bakpapier; zet de taartbodem nog 10 minuten terug zodat de bodem droog, lichtbruin en gaar is. Bestrijk met het restje ei en zet nog 2 minuten in de oven. Schakel de oven terug op 150 °C.
  4.  Schil in de tussentijd de pompoen, snijd doormidden en verwijder de pitjes; je houdt ongeveer 450 gram over. Snijd het in stukjes van 2 bij 2 cm. Doe de pompoen in een pan met een laagje water, bestrooi met de koekkruiden en een flinke snuf zout en zet het deksel erop. Stoom de pompoen in circa 15 minuten gaar. Meng de crème fraîche, de ahornsiroop, 3 eieren, de vanille-essence en bourbon met een garde door elkaar.
  5.  Giet de pompoen af en pureer met een staafmixer. Meng het bourbonmengsel met de pompoenpuree. Schenk dit mengsel in de taartvorm en zet de taart nog 50 minuten in de oven. Als de taart nog een beetje golft als je ertegen tikt is hij goed. Laat afkoelen.
  6.  Bestrooi de taart met fijn rietsuiker en brand het met een crème-bruléebrander zodat de suiker karamelliseert. Serveer direct.
Heb je geen crème-bruléebrander; bedek de rand dan met aluminiumfolie en laat de suiker karamelliseren onder de grill van de oven.

lekker om te serveren bij dit gerecht

  41.99
[130,0000 - 0] 0394092000