Gestoofde zoetzure prei & wortel
(0)

Gestoofde zoetzure prei & wortel

Ingrediënten

  • 2 grote preien
  • 100 g boter
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes
  • 6 takjes verse tijm
  • 4 winterwortels, geschild en in stukken         van 2,5 cm
  • 1 ui, in parten
  • 200 ml witbier
  • 200 ml groentebouillon
  • 100 ml witte wijnazijn
  • peper, zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180oC. Verwijder het donkergroene blad van de prei. Snijd het witte en lichtgroene deel van de prei in stukken van 2,5 cm. Was deze goed. Snijd het donkergroene blad in reepjes en was deze ook goed.
  2. Smelt de boter en bak de knoflook met de takjes tijm en de groene preireepjes ca. 5 minuten op een matige warmtebron, zonder dat de knoflook kleurt. Zeef dit, bewaar de boter, en verdeel het preimengsel over een mediumgrote ovenschaal of braadslede.
  3. Verdeel de stukken prei en wortel om en om over de preireepjes. Leg de parten ui ertussen.
  4. Schenk het bier, de bouillon en witte wijnazijn bij de boter en roer dit goed door elkaar. Schenk dit over de prei en wortel en bestrooi royaal met versgemalen peper en zout. Dek alles af door het bakpapier op de prei en wortel te leggen. Zet 35 minuten in de oven.
  5. Verwijder het bakpapier en de takjes tijm en serveer direct (bijvoorbeeld met spek- en eimuffins of broodjes bief).

lekker om te serveren bij dit gerecht