Voeg toe aan favorieten
Hete bliksem met spek
(0)

Hete bliksem met spek

Omdat het gerecht veel vocht bevat door het gebruik van appels, blijft het lang op hoge temperatuur. De gestoofde, soms tot moes gekookte appels blijven vaak aan het gehemelte plakken, waardoor men de mond makkelijk brandt en soms zelfs brandblaren oploopt: ‘bliksem, dat is heet!’

Ingrediënten

  • 500 gr zoete appels, bijvoorbeeld Elstar
  • 500 gr zure appels, bijvoorbeeld Goudrenet
  • 1 kg aardappelen, geschild en in stukken
  • 300 gr rookspek
  • 25 gr boter
  • 300 gr half-om-half gehakt
  • zout en (versgemalen) peper
  • ½ dl melk
  • mespunt gemalen kruidnagel
  • mespunt kaneel

Bereiding

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukken.

Doe de aardappelen in een grote pan en voeg zoveel water toe dat ze net onderstaan.

Verdeel de appels over de aardappelen en leg het spek erop. Laat het geheel met de deksel schuin op de pan in 25 minuten gaar koken.

Verhit de boter in een pan en roerbak het gehakt bruin en gaar. Breng het op smaak met peper en zout.

Giet het kookvocht van het aardappelgerecht af, neem het spek uit de pan en snijd het in blokjes.

Verwarm de melk met de kruidnagel en kaneel.

Stamp de aardappelen en appels door elkaar en maak er met de gekruide melk een smeuïge stamppot van.

Schep het gehakt en spek erdoor en serveer de hete bliksem direct.

 

lekker om te serveren bij dit gerecht

  0.79
[932,0000 - 0] 0203696000
  10.99
[1659,0000 - 0] 0332763000