Voeg toe aan favorieten
Hummus
(0)

Hummus

Ingrediënten

  • 125 g gedroogde kikkererwten
  • 1 tl baking soda
  • 125 g lichte tahinpasta
  • 2 el citroensap
  • 1 teentje knoflook
  • 50 ml ijskoud water
  • zout

Voor erbij

  • wortel, in repen
  • komkommer, in repen
  • bleekselderij, in repen
  • geblancheerde sugarsnaps
  • geroosterde repen aubergine met olijfolie uit de oven
  • geroosterde bloemkoolroosjes met olijfolie en kurkuma uit de oven
  • geroosterde repen paprika met olijfolie en gemalen komijn uit de oven
  • geroosterde dunne sneetjes stokbrood of ciabatta

Bereiding

  1.  Was de kikkererwten een dag tevoren goed en doe ze in een grote kom. Overgiet ze met minstens tweemaal het volume aan water en laat ze een nacht weken.*
  2. Giet de kikkererwten de volgende dag af. Zet een middelgrote pan op hoog vuur en doe de uitgelekte kikkererwten erin met de baking soda. Bak ze al roerend circa 3 minuten. Voeg 1 liter vers water toe en breng dit aan de kook. Schep steeds het schuim en eventuele bovendrijvende vliesjes met een schuimspaan van het oppervlak af en laat de kikkererwten gaar koken. Dat kan tussen de 20 en 30 minuten duren, afhankelijk van de soort en de leeftijd. Als de kikkererwten gaar zijn moeten ze mooi zacht zijn, gemakkelijk breken als u een erwt tussen duim en wijsvinger drukt, maar geen prut worden.
  3. Giet de kikkererwten af, dit is nu zo’n 250-300 gram. Doe ze in de kom van een keukenmachine. Maal ze tot het een stevige puree is en voeg dan terwijl de motor draait de tahin, het citroensap, de knoflook en 1½ theelepel zout toe. Doe druppel voor druppel het ijskoude water erbij en blijf malen tot het een gladde, romige puree is; dat duurt circa 5 minuten. Schep de benodigde hummus in een schaal, dek hem af met plasticfolie en laat hem minstens 30 minuten rusten. Druppel er wat olijfolie over en serveer hem.

Pompoenhummus

Neem het recept voor de ‘hummus original’ als uitgangspunt. Rooster 200 gram flespompoen ca. 30 minuten in een oven van 200 oC. Lepel het vruchtvlees uit de schil. Pureer dit mee met de rest van het recept, maar gebruik de helft van de tahin. Voeg 1 theelepel gemalen koriander toe en garneer met wat olijfolie en verse koriander.

Chilihummus

Neem het recept voor de ‘hummus original’ als uitgangspunt. Rooster 1 (of 2 als je van echt pittig houdt) rode peper ca. 20 minuten in een oven van 200 oC. Snijd het steeltje eraf en snijd de rest in stukjes. Pureer dit mee met de rest van het recept, maar gebruik de helft van de tahin. Voeg 1 theelepel gemalen komijn toe en garneer met wat olijfolie en chilivlokken.

* Een nacht laten weken te lang? Gebruik dan kikkererwten uit blik. In plaats van 125 gedroogde kikkererwten gebruikt u 250 gram blikkikkererwten.

lekker om te serveren bij dit gerecht

  1.99
[334,0000 - 0] 0205575000
  18.29
[31,0000 - 0] 0060097000