Kalkoenrollade met pruimen & katenspek
(0)

Kalkoenrollade met pruimen & katenspek

Ingrediënten

  • 600 g kalkoenfilet
  • 1 el olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 3 takjes tijm (alleen de blaadjes)
  • 1 eidooier
  • 50 g broodkruim
  • 250 g gedroogde pruimen zonder pit, in stukjes
  • ½ winterwortel, fijngesneden
  • 50 g sperziebonen, fijngesneden
  • 50 g peultjes, fijngesneden
  • 100 g katenspek (afdeling vleeswaren)
  • 50 g boter
  • peper en zout
  • extra: huishoudfolie, keukenmachine

Bereiding

  1. Dep de kalkoenfilet met keukenpapier droog en snijd hem overlangs net niet helemaal open. Leg hem tussen twee stukken huishoudfolie en sla hem iets platter (bijvoorbeeld met de onderkant van een steelpan). Verwijder de folie en bestrooi de binnenkant met peper en zout.
  2. Verhit de olijfolie en bak de ui, knoflook en tijm al omscheppend ca. 5 min. Breng op smaak met peper en zout en pureer in de keukenmachine. Voeg de eidooier en het broodkruim toe en pureer nog even. Schep de pruimen erdoor.
  3. Kook de wortel, sperziebonen en peultjes 3 min. in water met zout naar smaak. Giet af en laat uitlekken. Schep de groenten door het pruimenmengsel.
  4. Leg een stuk huishoudfolie op het werkblad en leg hier dakpansgewijs de plakken katenspek op. Leg de kalkoenfilet erop. Verdeel het pruimenmengsel over de kalkoenfilet. Rol de kalkoenfilet strak op met behulp van de huishoudfolie, hiermee kun je tussendoor goed aandrukken. Draai de huishoudfolie als een toffee op zodat de kalkoenrollade mooi strak zit. Leg de gevulde filet 30 min. in de koelkast om op te stijven.
  5. Verwarm de oven voor op 180 oC. Smelt de boter op halfhoog vuur in een koekenpan. Verwijder de huishoudfolie van de kalkoenrollade en leg hem met de naad van het katenspek naar beneden in de pan. Schroei dicht en bak de rollade rondom goudbruin. Leg hem met het bakvet in een braadslede en gaar de rollade tot een kerntemperatuur van 72 oC. Afhankelijk van de uiteindelijke dikte van de rollade duurt dit ca. 30 min.
  6. Haal de kalkoenrollade uit de oven en laat afgedekt ca. 5 min rusten. Schenk het kookvocht in een pannetje, eventueel met wat fijngesneden ui, en laat dit iets inkoken — maak de jus met wat bindmiddel eventueel wat dikker of klop er een paar klontjes boter doorheen. Snijd de kalkoenrollade in dikke plakken en verdeel over de borden. Schenk er de jus over of serveer deze er apart bij.
Prik met een breinaald of satéprikker in de rollade. Als het vocht dat eruit komt helder is, is de kalkoen gaar. Of gebruik een vleesthermometer.

lekker om te serveren bij dit gerecht

  2.29
[5,0000 - 0] 0001011030
  6.99
[1056,0000 - 0] 0036935444