Voeg toe aan favorieten
Kip met marsala-glaze & knolgroenten en mandarijn
(0)

Kip met marsala-glaze & knolgroenten en mandarijn

Ingrediënten

  • 1 biologische kip (1,2-1,5 kg)
  • 1 mandarijn, in kwarten gesneden
  • 6 kruidnagels
  • 1 knoflookbol, horizontaal doormidden gesneden
  • 10 g verse tijm
  • 3 sjalotten, in de lengte gehalveerd
  • 500 g (knol)groenten in grove stukken (bv. pompoen, pastinaak en venkel)
  • olijfolie
  • Optioneel: salie

voor de marsala-glaze

  • 200 ml geperst mandarijnsap
  • 250 ml Pellegrino Marsala Fine
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 200 g bruine suiker
  • 4 takjes tijm
  • 1 kaneelstokje

Bereiding

  1. Haal de kip uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  2. Maak ondertussen de glaze/saus: doe alle ingrediënten voor de glaze in een steelpan en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Laat ongeveer 30 min. inkoken. Verwijder de tijmtakjes en het kaneelstokje, giet in een kommetje en zet apart.
  3.  Dep de kip droog met keukenpapier. Breng de kip op smaak met (flink) peper en zout; bestrooi zowel de holte als het oppervlak van de kip.
  4.  Vul de holte van de kip met mandarijn, kruidnagels, de helft van de knoflook en de tijm. Besprenkel een braadslede met olijfolie. Leg er de andere helft van de knoflook (evt verdeeld) en sjalotten, met de snijkant naar beneden, in. En er bovenop de gevulde kip met de borst omhoog. Smeer met een kwastje (of lepel) de kip ruim in met marsala-glaze. Verdeel de stukken groenten rondom de kip, bestrooi met zout en peper en besprenkel met olijfolie.
  5.  Rooster de kip 55-65 min. in de oven, afhankelijk van de grootte; bestrijk de kip na 30 min. oventijd nog eens met de glaze. Wordt de kip te donker (door de glaze) dek de kip dan af met zilverfolie. Controleer de kip op gaarheid door met een mes een gaatje te prikken in de kippenpoot, dicht op het heupgewricht. Komt er roze vocht vrij, dan moet de kip nog wat langer in de oven. Test na vijf minuten opnieuw. Pas bij helder vocht is de kip gaar. Laat de kip 10 min. rusten voor het aansnijden. Dit zorgt ervoor dat alle sappen zich weer goed verdelen in het vlees.
  6. Haal de mandarijn en knoflook uit de holte van de kip. Serveer de kip op een schaal samen met de groenten, knoflook, mandarijn en de overgebleven marsalasaus in een kannetje. Garneer met blaadjes salie en/of granaatappel.
De marsala die overblijft gebruik je voor een klassieke tiramisu. Of je schenkt hem bij het toetje van dit feestdiner.

lekker om te serveren bij dit gerecht

  5.99
[159,0000 - 0] 0206458000
  8.99
[2449,0000 - 0] 0003344000
  10.99
[140,0000 - 0] 0001015103
  16.99
[249,0000 - 0] 0074969000