Voeg toe aan favorieten

Miljonairskoekjes

Miljonairskoekjes
(0)

Miljonairskoekjes

Millionaires shortbread Deze bijzondere bijnaam is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Simpelweg omdat je toen een miljonair moest zijn om de ingrediënten te kunnen betalen.

Ingrediënten

  • 120 g tarwebloem
  • 50 g maïzena
  • 100 g roomboter
  • 120 g suiker
  • ½ tl zout
  • 2 blikken gecondenseerde melk (Friesche vlag)
  • 50 g roomboter
  • 400 g melkchocolade

Bereiding

Oven aanzetten op 225ºC. Mix de bloem, maïzena en suiker voor zo’n 2 seconden in de food processor. Voeg boter toe en mix verder tot er kleine bolletjes ontstaan. Pers met je handen het deegmengsel in een ingevet, met suiker bestrooid bakblik tot je een gelijke dikke laag hebt. Bak het in 20 minuten goudbruin. Laat het vervolgens helemaal afkoelen.

Nu ga je een laag karamel maken. In een pan met dikke bodem breng je de gecondenseerde melk en 50 g boter roerend aan de kook, blijf roeren tot het mengsel dik en goudbruin wordt (ongeveer 15 minuten). Giet de karamelmix over de inmiddels afgekoelde koek, gebruik een pannenlikker om een egale laag te maken.

Smelt de chocolade. Dit kun je doen door het in een glazen kom in een pan kokend water te zetten. Giet de gesmolten chocolade over de karamellaag om een derde zoete laag te maken. Laat het afkoelen zonder dat het hard wordt. Snijd het in reepjes.
De koekjes kunnen in een luchtdicht blik of in de koelkast tot
wel 7 dagen bewaard worden. In dit gerecht heb ik geen whisky bewerkt, maar met een glas van je eigen favoriete Islay whisky erbij wordt dit een ware belevenis. Hoewel mijn voorkeur uitgaat naar de Lagavulin PX, smaken deze ontzettend verslavende koekjes eigenlijk met alle rokerige Islay whisky’s.

lekker om te serveren bij dit gerecht

  93.99
[51,0000 - 0] 0126314000