Oliebollen
(0)

Oliebollen

Het oer Hollandse recept, onmisbaar op Oudejaarsavond! Er zijn verschillende variaties voor de vulling, voor de diversiteit op tafel.

Ingrediënten

Voor ca 30 stuks

  • 500 gr bloem
  • 2 zakjes gedroogde gist á 7 gr of 1 pak oliebollenmix
  • 1 ei
  • 4.5 dl melk
  • 2 tl zout
  • 1 el suiker
  • ca 250-300 gr vulsel naar keuze

Bereiding

Er zijn verscheidene variaties voor de vulling:

  • Meng 100 gr krenten, 100 gr rozijnen, 30 gr sukade en 1 grote appel.
  • Rasp 3 appels (goudrenetten) grof met kaneel en citroensap.
  • Meng 2 appels, 50 gr ongezouten gehakte hazelnoten, 50 gr krenten en 50 gr rozijnen.
  • Mix 100 gr rozijnen met 1 grote banaan en 3 bolletjes gember.

 

Roer de gist in een grote kom door de bloem. Maak in het midden een kuiltje en breek hierin het ei.

Maak de melk lauwwarm en schenk deze al roerende door de bloem. Voeg het zout en de suiker toe en roer vanuit het midden met de handmixer tot een glad beslag is ontstaan - of volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de oliebollenmix.

Voeg de vulling naar keuze toe en roer deze er met een houten lepel doorheen.

Dek de kom af met een schone theedoek en laat het beslag ca 1 uur op een warme, tochtvrije plaats rijzen. Als het nodig is, kan het beslag nog langer staan, in elk geval tot de hoeveelheid verdubbeld is.

Bak met behulp van 2 lepels, of een ijsbolletjestang de oliebollen, ca 5 per keer in 180°C olie en/of vet. Keer de oliebollen na 3 minuten en bak ze nog 2-3 minuten aan de andere kant.

Serveer met gezeefde poedersuiker.

 

lekker om te serveren bij dit gerecht

  18.29
[1,0000 - 0] 0060097000
  19.99
[571,0000 - 0] 0001011928
  28.99
[89,0000 - 0] 0001013630
  30.99
[99,0000 - 0] 0001013629