Voeg toe aan favorieten
Pastinaak, wortel en prei Lekkere, gezonde hap
(0)

Pastinaak, wortel en prei Lekkere, gezonde hap

Pastinaak is een supergezonde groente en een ideale vitamine boost. De grote, gelige wortel is rijk aan vezels en bevat kalium om je bloeddruk goed op peil te houden. Het is zoet en bevat weinig calorieën, dus je kunt er heerlijk van blijven snoepen. Ook prei bevat vitaminen, veel vezels en weinig calorieën. De groente is het hele jaar door verkrijgbaar en vooral in de winter. Daarom logisch dat we dit familielid van de ui ook gaan gebruiken in ons wintergerecht. Last but not least, de wortel, want hoe gezond en lekker wil je je gerecht hebben? Het bevat antioxidanten en een schat aan vitaminen en mineralen. Eigenlijk hoef je niet eens een compleet gerecht te maken met wortel als basisingrediënt, je kunt oranje wortelen simpelweg als snackgroente eten in de avonduren met bijvoorbeeld een goed glas Colombo Chateauneuf-du-pape. Om het makkelijke gerecht meer sjeu te geven gaan we het roosteren en op smaak brengen met rozemarijn en knoflook. Na zo’n veertig minuten zet jij de meest betoverende groenteschotel op tafel.

Ingrediënten

  • 500 g pastinaak, geschild
  • 500 g wortelen, geschild
  • 1,5 tl zout
  • 6 teentjes knoflook, gepeld en iets gebroken
  • 2 hele preien, schoongemaakt en de top en wortels verwijderd
  • 1 groot takje rozemarijn
  • 2 el rozemarijn, fijngehakt
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • ¼ tl peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 ºC. Schil de pastinaken, wortelen en prei en snijd ze daarna in de lengte door tot je groente reepjes van 1 cm dikte hebt. We willen immers in de groente zo min mogelijk hakken en snijden om de smaak te behouden. Breng twee liter water aan de kook met een theelepel zout. Pastinaak, knoflook, prei en het takje rozemarijn toevoegen. Zachtjes koken gedurende vijf minuten. Voeg de wortelen als laatste toe en kook het geheel nog vier minuten. Giet de groenten af. Gooi de rozemarijn weg.

Plaats de groenten in een kom en meng met twee eetlepels fijngehakte rozemarijn, olijfolie, de resterende ½ theelepel zout en peper. Giet uit op een bakplaat in een enkele laag en braad de groenten voor 10 minuten. Keer de groenten om en rooster ze nog ongeveer 10 minuten tot ze bruin en gaar zijn. Gooi de knoflook weg voordat je de pastinaken, wortelen en prei gaat opdienen.

lekker om te serveren bij dit gerecht

  2.09
[308,0000 - 0] 0203491000
  7.99
[547,0000 - 0] 0073334000
  22.99
[107,0000 - 0] 0322822000