Pata Negra Iberico met crostini en Cragganmore-mosterddressing
(0)

Pata Negra Iberico met crostini en Cragganmore-mosterddressing

Het Iberico varken komt uit Spanje, dichtbij de Portugese grens. Daar liggen uitgestrekte velden met eikenbomen, het geheim van de smaak van het Iberico varken.Tijdens de ‘montanero’, het seizoen waarop de rijpe eikels van de bomen vallen, eten de varkens de eikels. De lekkerste en bekendste ham van het Iberico varken is de Pata Negro. Een ware smaaksensatie die doordrenkt is van de eikels en door de natuurlijke manier van rijpen, zeer zacht van smaak is. Het vlees bevat onverzadigde vetzuren dat smelt in de mond. Een ware delicatesse en smaakbeleving! Dit recept komt uit ‘Beleef de pure smaak … 20 wereldgerechten met Classic Malt Whisky’s’, uitgegeven door Whiskywijzer en ZuS restaurant.

Ingrediënten

  • 200 gr Patta Negra Iberico ham, of gerijpte serranoham
  • 2 sneetjes witbrood
  • olijfolie
  • 2 tomaten
  • peper en zout

Voor de dressing:

  • 1 el Franse mosterd
  • 1 el grove mosterd
  • 1 el honing
  • 1 klein sjalotje
  • 4 el azijn
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 4 el olijfolie
  • 2,5 cl Cragganmore 12 yrs Speyside Malt whisky

Bereiding

Maak eerst de dressing door de de sjalot te pellen en hak deze met een staafmixer fijn met de mosterd, azijn, whisky en honing.

Voeg dan de zonnebloemolie er druppelsgewijs bij en blijf mixen.

Voeg tot slot de olijfolie er druppelsgewijs bij en breng de dressing op smaak met peper en zout.

Vet een bakplaat in en verwarm de oven voor op 100°C.

Steek of snij rondjes uit het witbrood, leg deze op de bakplaat en besprenkel ze met olijfolie en peper en zout.

Breng een steelpan met water aan de kook, snijd kruisjes aan de onderkant van de tomaten en dompel ze enkele tellen in de steelpan, tot de velletjes beginnen te krullen. Spoel ze af onder de koude kraan en ontvel de tomaten.

Verwijder dan de zaadlijsten van de tomaten, snijd ze in zo klein mogelijke blokjes en verdeel het over de broodrondjes.

Zet het brood in de oven en laat het drogen voor 30 minuten.

Verdeel de plakken ham over bordjes, druppel de dressing er omheen en leg de crostini op de ham. Garneer met een takje groene kruiden.

 

lekker om te serveren bij dit gerecht

  25.49
[13,0000 - 0] 0001012997
  25.99
[13,0000 - 0] 0333026000
  41.49
[65,0000 - 0] 0304190000
  41.99
[36,0000 - 0] 0577731000