Rijstpudding met abrikozen en pistachenootjes
(0)

Rijstpudding met abrikozen en pistachenootjes

Dit gerecht komt uit Han Hidalgo’s ‘The taste of Bier, Jazz & Blues’ en is geïnspireerd door het nummer ‘Brandy And Beer’ van tenorsaxofonisten Al Cohn en Zoot Sims. Het nummer werd in 1957 opgenomen voor het album 'Al And Zoot'. Het lichtvoetige en lyrische spel van Sims wordt ondersteund door het meer robuuste geluid van Cohn. Brandy met bier kan worden gezien als de Amerikaanse variant van wat bij ons bekend staat als 'kopstoot'. In het onderstaande gerecht verwijst de brandy naar abrikozenbrandewijn, waarin gedroogde abrikozen worden geweld.

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 1 vanillestokje
  • 6 abrikozen, gedroogd
  • 200 gr dessertrijst
  • 4 el witte basterdsuiker of rietsuiker
  • 2 el pistachenootjes, ontveld en verkruimeld
  • 1 dl slagroom
  • 8 el abrikozenbrandewijn, bijvoorbeeld Apricot Brandy

Bereiding

Snijd de abrikozen in flinterdunne stukjes en laat het 2 uur in de abrikozenbrandewijn wellen.

Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.

Breng het merg met de melk in een pan met dikke bodem aan de kook brengen.

Voeg de rijst toe, roer het geheel goed en laat het op de laagste hittebron pruttelen.

Breng het regelmatig weer aan de kook en blijf goed roeren tot de rijst alle melk heeft geabsorbeerd.

Wanneer al het melk door de rijst is geabsorbeerd, roer dan de stukjes gewelde abrikoos, het restant van de abrikozenbrandewijn en suiker erdoor.

Laat het geheel op de laagste hittebron garen met de deksel op de pan.

Haal dan de pan van de hittebron en roer de slagroom erdoor.

Verdeel de rijstpudding over glaasjes of schaaltjes en laat het gedurende 2 uur in de koelkast opstijven.

Garneer de pudding met de pistachenootjes.

 

Serveer de rijstpudding ook eens lauwwarm!

lekker om te serveren bij dit gerecht