Rumbled Salmon with Bunnahabhain
(0)

Rumbled Salmon with Bunnahabhain

De naam Rumbled stamt af van het Schotse Rumbledythumps. Het is een gerecht op basis van aardappels, kool en bacon. Dit gerecht werd oorspronkelijk gemaakt van leftovers, zeg maar gerust een soort restverwerking. Maar tegenwoordig is het een prachtig authentiek hoofdgerecht.

Ingrediënten

  • 250 g koude, gekookte witte kool (zuurkool mag ook)
  • 500 g koude, gestampte  aardappels
  • 1 fijngehakte ui
  • 2 fijngesneden sjalot
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 100 g krokant gebakken spekblokken
  • 100 g roomboter
  • 1 ei
  • zout en peper
  • 1 beker crème fraîche
  • 2 cl Bunnahabhain
  • 8 plakken gerookte zalm

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 ºC. Meng de crème fraîche met de whisky en zet het op een koele plek weg. Laat de ui en knoflook zachtjes garen in de boter. Voeg de gestampte aardappels, de kool, het sjalotje en de spek toe en eventueel wat zout en peper voor de smaak. Kneed alles flink samen met de ei tot het stevig deeg wordt. De deeg vervolgens in acht balletjes verdelen en uitrollen tot rondjes van ongeveer anderhalve centimeter dik. Plaats de rondjes op een ingevet bakblik en afbakken voor twaalf minuten. Koel het daarna een beetje af, plaats op elk bord twee rondjes, twee plakjes gerookte zalm en een lepel whisky-crème fraîche. Schenk er een royaal glas Bunnahabhain bij en geniet van dit simpele, maar o zo heerlijke gerecht.

lekker om te serveren bij dit gerecht