Voeg toe aan favorieten
Spiced peren  tarte tatin
(0)

Spiced peren tarte tatin

Een tarte tatin is lekker makkelijk, al klinkt ie chique en presenteert ie mooi. Gebruik eens peren in plaats van appels en geeft ‘m wat extra najaars-spice. En een kleine tic.

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje, in de lengte        gehalveerd
  • 1 tl five spice    (specerijenmix)
  • 1/4 tl zout
  • 100 g kristalsuiker
  • 3 el rum (Don Papa 7 Yrs)
  • 75 g ongezouten boter,    in blokjes
  • 1 kg (± 6 stuks) handperen
  • sap en rasp van 1/2 citroen
  • 1 tl geraspte gember,         geschild
  • 250 g (6 plakjes of 1 vel)    roomboterbladerdeeg,         ontdooid


(bloem om het werkvlak te bestuiven)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schraap de vanillezaadjes uit het stokje. Roer de vanillezaadjes, de five spice,en het zout door de suiker in een kommetje.
  2. Bestrooi een lage taartvorm van 20-24 cm doorsnede (met een dichte bodem, dus geen springvorm waar de karamel uit kan lekken) met de specerijensuiker, de rum, de klontjes boter en het leeggeschraapte vanillestokje. Zet in de oven en laat in 15 minuten smelten en karamelliseren.
  3. Schil de peren, halveer ze en verwijder het hardere klokhuis. Meng de perenhelften met de citroenrasp en –sap en de gember.
  4. Leg de perenhelften met de bolle kant naar onder in de gesmolten karamel op de bodem van de taartvorm. Het vanillestokje kan je laten zitten voor extra smaak en decoratie. Bestuif het werkvlak met wat bloem en snij het bladerdeeg in een cirkel die net 1 cm groter is, bijvoorbeeld door een deksel over te trekken. Leg de bladerdeegcirkel als een deken over de peren en stop de randen goed in. Druk zachtjes aan en prik gaatjes in het deeg met een vork voor stoom.
  5. Bak de tarte tatin in 40-45 minuten goudbruin. Laat 5 minuten rusten voordat je de taart voorzichtig op een bord stort.

lekker om te serveren bij dit gerecht

  39.99
[334,0000 - 0] 0001012369