Sticky Toffee pudding
(0)

Sticky Toffee pudding

De 'all times' Schotse klassieker onder de desserts! Dit recept komt uit ‘Beleef de pure smaak … 20 wereldgerechten met Classic Malt Whisky’s’, uitgegeven door Whiskywijzer en ZuS restaurant.

Ingrediënten

  • 2 dl water
  • 1 dl room
  • 200 gr gekonfijte dadels, pitloos
  • 1 el bakpoeder
  • 175 gr bruine basterdsuiker
  • 50 gr boter
  • 225 gr gezeefde bloem
  • 1 el vanillesuiker
  • 1 vanillestokje
  • 10 cl Caol Ila 12 yrs
  • 2 eieren

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Doe de dadels, vanillesuiker, de helft van het bakpoeder en whisky in een keukenmachine en maal het tot een gladde massa.

Snijd ondertussen het vanillestokje over de lengte door en breng het samen met de room en het water in een pan aan de kook.

Voeg dan de dadelmassa toe en laat het even doorkoken.

Smelt de boter met de basterdsuiker op zacht vuur tot het gekarameliseerd is.

Roer dan 1 ei en 1 el bloem door de gekarameliseerde suiker.

Voeg dan nogmaals 1 ei en 1 el bloem toe en roer het geheel goed door. Het ziet eruit alsof geheel aan het schiften is, dit hoort zo.

Doe dan de suikermassa in de keukenmachine en meng het met de rest van de bloem en bakpoeder tot er een deegbal ontstaat.

Voeg de dadelmassa toe en vermeng het geheel tot een gladde, homogene massa.

Vet vier muffinvormpjes van zilverpapier in.

Verdeel de massa over de vormpjes en bak het af in de oven gedurende 20 minuten.

Dit is een nattige cake, dus haal na 10 minuten de cake uit de oven en duw met een natte lepel de gerezen cake terug in de vorm en bak het de resterende 10 minuten af.

Serveer warm met vanille-ijs en karamelsaus.

 

lekker om te serveren bij dit gerecht

  1.79
[1861,0000 - 0] 0083755000