Voeg toe aan favorieten

Traditional Scottish Paté

Traditional  Scottish Paté
(0)

Traditional Scottish Paté

Ingrediënten

  • 250 g kippenlever
  • 150 g speklappen
  • 2 gepelde witte uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eieren
  • 1/4 l room
  • 1 glas ruby port
  • 50 g  paneermeel
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 2 tl gedroogde bieslook
  • 12 snufjes zout
  • 200 g dun gesneden ontbijt spek
  • 2 laurierbladeren
  • plastic keukenfolie
  • aluminiumfolie
  • 1 kleine broodbakvorm
  • 1  kookpan - groot genoeg om
  • de broodvorm in te leggen

Bereiding

Leg de laurierbladeren in de broodvorm en plak daarna het ontbijtspek tegen de vorm aan. Leg 4 plakjes apart, zet dit eventjes in de koelkast tot de vulling klaar is.

Hak en maal met een gehaktmolen of keukenmachine de levers, speklappen, ui en knoflook fijn. Doe het vleesmengsel in een grote kom, voeg vervolgens de eieren, room, ruby port, tijm, bieslook en het paneermeel en zout toe. Giet het patémengsel in de met ontbijtspek beklede vorm en dek het af met de 4 plakjes spek. De bakvorm hoort in dit geval tot aan de rand vol te zitten met paté en ingrediënten. Voorzichtig de vorm heel strak in 3/4 laagjes plastic keukenfolie verpakken, daarna in 2 laagjes aluminium folie. In de kookpan een omgekeerd eetbord leggen, daarop kun je de paté-vorm plaatsen. De pan vullen met koud water tot de vorm onder water zit.  Zet het op een hoog vuur tot het kookt, daarna gelijk naar de laagste stand zetten en
3 uur laten garen.

Haal de vorm uit het water en laat afkoelen. Na minimaal een nacht in de koelkast kan je er bijna van genieten. Haal de paté uit de vorm, als deze vastgeplakt zit, houd de onderkant voor een paar minuten onder heet stromend water, dan glijdt het er makkelijk uit. Serveer een dikke plak met een plukje frisse, gemengde sla en warme toast of stokbrood bij. 

De paté is een waar smaakbommetje, vandaar dat mijn whiskykeuze Glen Garioch is. Het is een stevige whisky met een aangenaam zoetje en wat peper in de afdronk. Er zijn twee bottelings te koop bij Mitra en ze passen beide uitstekend bij dit voorgerecht.
 

lekker om te serveren bij dit gerecht