Voeg toe aan favorieten
Wullie’s Ultimate Meat Pie
(0)

Wullie’s Ultimate Meat Pie

Ingrediënten

  • 1,5 kg (liefst) gemengd vlees zonder bot, grof gesneden blokjes van 2 cm (maar alleen rundvlees kan ook)
  • 500 g bloem + extra
  • 250 g boter + extra
  • 500 g ui, grof gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 2 takjes rozemarijn, alleen de naaldjes
  • 2 glaasjes stevige rode wijn
  • 3 el Worcestershire saus
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 1 blik Guinness (50 cl)
  • 1 winterpeen, grof gesneden in blokjes van 1 à 2 cm
  • ½ koolraap, grof gesneden in blokjes van 1 à 2 cm
  • 250 g gemengde seizoenspaddenstoelen, grof gesneden
  • ½ tl gedroogde tijm
  • scheutje melk
  • 1 ei, losgeklopt
  • zout en peper

Bereiding

  1. Maak de vulling minimaal een dag van tevoren. Wentel de blokjes vlees door 50 g bloem, smelt 125 g boter in een grote braadpan en bak het vlees in delen rondom bruin. Schep het vlees uit de pan op een bord of schaal. Bak de ui en de knoflook in het bakvocht met de rozemarijn op middelhoog vuur tot deze licht gekleurd is en schep eveneens uit de pan.
  2. Zet het vuur hoog, voeg de rode wijn toe en koken in tot de helft. Doe het vlees en het ui-knoflookmengsel terug in de pan, voeg de Worcestershire saus, de tomatenpuree, de bouillonblokjes (verkruimeld) en de Guinness toe en breng terug aan de kook. Zet het vuur laag en laat 45 minuten sudderen.
  3. Voeg de peen en koolraap toe en stoof nog 30 minuten; vervolgens de gemengde seizoenspaddenstoelen en nog 10 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Mocht de stoofpot nog iets te waterig zijn, dan bindt u ‘m met wat aardappelzetmeel. Zet de stoofpot minimaal 24 uur afgedekt in de koelkast.
  4. Maak dezelfde dag het deeg door 500 gram bloem, een snuf zout, de tijm en 250 gram ijskoude boter in een keukenmachine te mixen tot ‘broodkruim’. Haal het mengsel uit de machine, doe het in een kom en voeg beetje bij beetje — eetlepel voor eetlepel — wat water toe om het tot een stevig deeg te kunnen kneden (maar kneed niet te lang). Wikkel het deeg in plasticfolie en laat tot gebruik de dag erna rusten in de koelkast.
  5. Haal het deeg uit de koelkast, verdeel het in twee delen. Verwarm de oven op 185 °C. Vet een ovenschaal in met wat boter en bestuif met bloem. Haal het stoofvlees uit de koelkast.
  6. Rol een deegdeel uit om er de diepe ovenschaal mee te bedekken en vul met het stoofvleesmengsel. Rol het andere deel uit en bedek er de vulling mee. Knijp en ‘plak’ de randen van dit ‘deksel’ met een beetje melk aan elkaar. Prik met een spies of vork 6-8 gaatjes in het deksel en bestrijk met ei. Bak de pie in 45-50 minuten goudbruin in de oven en geniet van de fantastische geuren die uw keuken vullen.
  7. Serveer met gekookte aardappelen en een gemengde salade. En wat mij betreft met een ouderwetse Speyside whisky, bijvoorbeeld Glen Elgin 12 Yrs Malt. Ook een van mijn favorieten bij dit soort gerechten.

lekker om te serveren bij dit gerecht

  44.99
[14,0000 - 0] 0335231444