Zoete aardappel-­merenguetaart
(0)

Zoete aardappel-­merenguetaart

Ingrediënten

Taartdeeg

  • 450 g amandelmeel
  • 125 g tapiocameel
  • ½ tl zout
  • 45 g koude boter
  • 1 ei

Vulling

  • 850 g puree van zoete aardappels (ongeveer 1 kg ongeschild)
  • Rasp van 1 kleine sinaasappel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl zout
  • 1 tl vanille
  • 150 g bloemenhoning
  • 650 g kokosolie, gesmolten
  • 3 eieren

Meringue topping

  • Het wit van 4 eieren (kamertemperatuur)
  • 1 ½ tl honing

Bereiding

Taartdeeg

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Doe de amandelmeel, tapiocameel en het zout in de kom van een keukenmachine. Druk 4-5 keer gedurende een paar seconden tot het goed is gemengd. Voeg telkens een beetje boter toe met ongeveer 5 seconden tussenpauze tot het mengsel kruimelig is. Voeg het ei erbij en meng dit tot het een deeg vormt. Druk dan het deeg in een taartvorm bekleed in bakpapier. Bedek het deeg met een vel aluminiumfolie. Bak het in een voorverwarmde oven gedurende 15 minuten. Verwijder de folie en bak nog eens 10 minuten. Haal het dan uit de oven en laat het afkoelen.

Vulling

Doe de zoete aardappelpuree in de kom van de keukenmachine. Voeg er gember, sinaasappelrasp, kaneel, zout, vanille, honing, kokosolie en eieren aan toe. Zorg dat het goed gemengd is. Giet de vulling in de voorgebakken taartdeeg, strijk het egaal met een lepel. Bak op 180 ºC gedurende 65-75 minuten. Haal het uit de oven en laat het afkoelen op kamertemperatuur. Zet het vervolgens in de koelkast, totdat het goed koud is.

Meringue topping

Plaats de eiwitten in een vetvrije kom van een keukenmachine uitgerust met een garde. Klop tot het bijna pieken vormt. Als de mixer draait, druppel dan de honing in de kom en klop dit op hoge snelheid tot stijve pieken. Plaatst de opgeklopte eiwitten in een spuitzak voorzien van een ster tip. Spuit de meringue bovenop de gekoelde taart. Zet dit even onder grill om het een beetje goudbruin te kleuren. Hou het goed in de gaten, want dit gaat vrij snel.

lekker om te serveren bij dit gerecht