Voeg toe aan favorieten
Varkenshaas met appel en Calvados-jus
(0)

Varkenshaas met appel en Calvados-jus

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 laurierblad
  • 8 kleine rode appeltjes
  • 1 glas appelcider of witte wijn
  • 750 g varkenshaas, in 6 gelijke
  • 3 el bloem
  • flinke scheut calvados (bijv Calvados Morin VS)
  • 2 el crème fraîche
  • kleine ovenschaal

Bereiding

1.Verwarm de oven voor op 180 °C. Smeer de ovenschaal in met 20 g boter. Leg de ui en laurier erin. Snijd het velletje van de appels horizontaal rondom in (dan ‘ontploffen’ ze minder snel) en leg de appels op de ui. Schenk het glas cider (of witte wijn) erover en zet alles 20 minuten in de oven.
 
2. Bestrooi in een kom het vlees met peper, zout en de bloem. Schud overtollige bloem eraf en leg het vlees op een bord. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de varkenshaas in ca. 8 minuten rondom bruin en binnenin net gaar.

3. Neem tussendoor de appels uit de pan. Leg de 6 mooiste appels op een bord. Verwijder van de 2 minst mooie (of uit elkaar geplofte) het vel (pas op, heet!) en het klokhuis. Doe het vruchtvlees terug bij de ui in de ovenschaal. Zet deze op het vuur (als de schaal vuurvast is; anders terug in de oven) en bak nog even door tot de ui zacht en lichtbruin is en de appel tot moes is geworden. Blus de schaal af met de calvados en laat wat alcohol verdampen. Voeg de crème fraîche toe, roer alles door elkaar en voeg wat water toe als het te dik is. Breng op smaak met peper en zout. Schep wat saus op de borden, leg het (gesneden) vlees erop en een appeltje ernaast. Serveer met bijvoorbeeld haricots verts.

lekker om te serveren bij dit gerecht

  2.19
[1621,0000 - 0] 0001010110
  7.99
[760,0000 - 0] 0073334000
  19.49
[420,0000 - 0] 0335886000