Hoe proef ik wijn?

Het goed proeven van wijn, en kunnen omschrijven wat je proeft is een kunst op zich. Ook al kun je niets fout doen, iemand kan wel beter proeven als hij of zij het top een handige manier aanpakt. Wij helpen je graag op weg met een paar praktische tips over hoe je wijn kunt proeven en beoordelen.

 

Kijken

Door te kijken naar de kleur van de wijn kun je al vrij snel bepalen welke smaakkant het op gaat. Welke kleur heeft de wijn? Hoe diep is de kleur? Is hij helder? De kleur van de wijn zegt soms iets ove de concentratie maar veel vaker iets over de leeftijd van de wijn.

 

Ruiken en walsen

Het ruiken is nog interessanter dan het kijken, want hier begint feitelijk de smaak. Wijnproeven is veel meer dan een slok nemen. De geur is van groot belang. Heeft de wijn een aangename geur dan is dat mooi meegenomen. Is de geur niet heel uitgesproken, bedenk dan dat de geur en smaak nog kunnen veranderen. Wat sowieso altijd helpt om na de eerste indruk de geur los te maken is het glas een beetje heen en weer te draaien. zodat de wijn meedraait. Walsen noemen we dat. Op deze manier komt de wijn 'los'. Er komen meer en vooral ook andere geuren vrij. 

Tip: door wijn te schenken in een ruime glazen, die het liefst een beetje toelopen aan de bovenkant, kun je goed walsen en de neus deels in het glas houden zodat je beter kunt ruiken.

Proeven

Neem een slok die iets groter is dan je normaal zou doen. Slik de wijn niet meteen door maar laat hem een paar seconden door je mond rollen. Het is belangrijk dat de wijn zowel je tong, je gehemelte als je wangen raakt.  Zuig er eventueel ook wat lucht bij. Op die manier bereiken de aroma's ook je neus. Als het goed is kun je nu al goed bepalen wat je proeft. Hoe vaker u proeft, des te meer onderscheid kunt u maken.

 

 

Naproeven - de afdronk

Een belangrijk aspect bij het proeven is de afdronk. Blijft de smaak hangen in je mond? Dat varieert van een paar seconden tot soms wel enkele minuten! De nasmaak of afdronk zegt ook iets over de kwaliteit van de wijn. Eenvoudige wijnen zijn na het doorslikken zo weg. Betere, intensere wijnen blijven langer hangen. Als de wijn een vieze nasmaak heeft is er meestal iets mis met de wijn.

  • gratis bezorgen vanaf € 75,-
  • gratis afhalen in één van onze 112 winkels
  • vandaag besteld op woensdag in huis