Terroir

Als je wel eens leest over wijn, dan zul je dit woord zeker tegen komen. Terroir. Een mooie term maar wat is het precies en welke invloed heeft het op de smaak van wijn? Wij leggen dit typische wijnwoord graag verder uit.

De invloed van de grondsoort

Terroir heeft met 'grond' te maken, of eigenlijk beter gezegd aarde. Het is een leenwoord uit de Franse taal. Denk aan aardappels. Pommes de terre. Dus terroir heeft daar zeker mee te maken maar het gaat verder dan alleen de grond. Wijn komt van druiven die aan wijnstokken groeien. Die stokken staan in de aarde. Hoe die aarde is samengesteld heeft veel invloed op de smaak van de wijn. Een druif die groeit op een bodem met veel kalk zal anders smaken dat dezelfde druif die groeit op een kleibodem. Veel druivensoorten voelen zich thuis op een bepaalde grond, maar ook kleine verschillen in grond geven de wijn een zeker karakter. Dat behoort tot het terroir.

De plek waar de druif staat

Terrois is dus meer dan grond alleen. Denk maar eens aan de wijnstok. Die wortelt in de aarde maar groeit boven de grond. De druif kan op een helling staan die op het zuidoosten ligt. Daarmee profiteert de plant op het noordelijke halfrond van de eerste ochtendzon. Maar andere druiven pakken misschien meer avondzon, of staan in een lager gelegen wijngaard waar het 's nachts wat minder afkoelt. Er zijn wijngaarden bezaaid met stenen. Die houden de warmte vast en dan koelt het 's avonds minder hard af. De plek waar de druif groeit behoort ook tot het terroir. Een ander voorbeeld is Sauternes. Een kostbare zoete wijn uit Bordeaux die gemaakt wordt van verrotte druiven. Dat klinkt niet lekker, maar we spreken hier over 'positieve verrotting'. Net zoals een schimmelkaas als Camembert heerlijk kan zijn. De rotting bij druiven zorgt er voor dat de druif verschrompelt en daardoor zoeter wordt. Door de plek, dichtbij de rivier, ontstaat er in de herfst vaak een ochtendmist; die mist zorgt voor de positieve verrotting. Een effect dat je boven op de berg niet kunt realiseren. Ook dat is terroir.

 

Is Cool climate ook terroir?

In feiten wel. Meestal staat er op het etiket 'cool climate' als de wijn uit een land komt waar het normaal gesproken warm is. Neem Israël, een warm land waarbij men eerder denkt aan woestijnen dan aan wijngaarden. De wijngaarden van Golan Heights Winery liggen vrij hoog waardoor het klimaat er een stuk koeler is. 

 

Is terroir allesbepalend?

Terroir is medebepalend voor het resultaat. Maar er komt nog veel meer bij kijken. Een bepaald gebied kan het perfecte terroir hebben voor een gewürztraminer, maar als de wijnmaker er een potje van maakt, dan hoeven we het niet meer over dat terroir te hebben.

 

Terroir is samenvattend de optelsom van de verschillende omstandigheden waaronder een druif groeit.

 

Bron: Mitra Magazine 44

  • gratis bezorgen vanaf € 75,-
  • gratis afhalen in één van onze 112 winkels
  • vandaag besteld op vrijdag in huis