vandeStreek

We kunnen eigenlijk heel kort zijn over de geschiedenis van dit biermerk. Twee lichtelijk eigenwijze broers wilden van hun hobby hun werk maken. Ze denken graag 'out of the box' en blijven dus ook niet binnen de lijntjes van bepaalde biertypen. Kortom, de Utrechtse Ronald en Sander brouwen wat zij lekker vinden en dat wordt zeer gewaardeerd door menig bierliefhebber.

Broers bouwen aan Nederlandse Fresh Hop Community
vandeStreek
Utrechters Ronald en Sander van de Streek varen met hun brouwerij een eigen koers. Bij vandeStreek wordt er volop geëxperimenteerd met nieuwe smaken en invloeden. Zo zijn de broers enorme ‘hopheads’: sinds 2019 brouwen ze in het najaar met verse hop. “Fresh hop is over tien jaar groter dan bockier.
 
De liefde voor hop komt voort uit de begindagen van de biercarrière van de broers. Ronald vertelt: “Net als veel andere hobbybrouwers hadden we een hopplant in de tuin staan. Vroeger brouwden we daar op traditionele wijze een leuk bier mee in de herfst, door de hop eerst te drogen, dan in te vriezen om er vervolgens een bier mee te brouwen. Toen wij onze brouwerij in Utrecht geopend hadden, kwam iemand na de eerste zomer dat we draaiden op een regenachtige dag bij ons binnen met een verlept hopplantje. Deze persoon van Stadstuin Klopvaart zette ons aan het denken; wat kunnen we zelf doen met hop? Het woekert en groeit vaak door braamstruiken heen en over appelbomen; overal waar het lastig te oogsten is. Wij besloten de hop te gaan cultiveren, door het te planten langs een keurig rijtje palen. De hop die we kregen was een onbekend ras en we gaven het een eigen naam mee: Klophop. Het is inmiddels het zesde jaar dat we met deze hop brouwen.”
 
Grootste hopkwekerij van Nederland
Sinds vier jaar verspreidt vandeStreek hopplanten in het voorjaar. “Daardoor hebben we een actieve community van hopboeren; mensen door heel Nederland die het leuk vinden om ons te
helpen. We claimen daarmee de grootste hopkwekerij van Nederland te hebben. In de Whatsappgroep van de community krijgen we in maart, april de eerste foto’s: de Klophop komt omhoog. Dan gaat de plant heel snel van nul naar vier, vijf meter hoogte. In september knipt iedereen de hop af, hebben we een oogstfeest bij de brouwerij en kunnen wij ermee brouwen.”
 
Unieke extra smaak door verse hop
De broers gaan ook ieder jaar in september naar de VS om daar de hopoogst mee te maken. “We maken er een selectie van de hop die we het jaar daarna willen gebruiken. Hop kent, net als druiven, verschillende variëteiten en het terroir heeft invloed op de hop. Omdat wij zoveel hop kopen kunnen we van meerdere variëteiten hop selecteren voor onze bieren.” In de VS raakten Ronald en Sander geïnspireerd door een voor hen nieuw concept: fresh hop bieren. “Amerika kent geen eigen bockbieren. In plaats daarvan wordt hop heel vers gebruikt, ze hangen het bijna in je glas! Het wordt helemaal op het laatst van het brouwproces toegevoegd aan het bier, aan de koude kant van het rijpen. Dat zorgt voor een unieke extra smaak in je bier, heel grassig, groen en peperig. De smaak valt perfect samen met citrus, de steenvruchten en de fijne smaken die we al kennen uit IPA’s. Fresh hop bieren hebben een mooie, volmondige romige smaak die traditionele hoppige bieren niet hebben.” Hopvelden in Zuid-Duitsland Inmiddels brouwt vandeStreek ook een fresh hop bier. “We hebben contacten in zowel Duitsland als Slovenië met hopboeren: binnen 24 uur na de oogst is de hop gekoeld onderweg naar ons. In het noordwesten van Amerika, rondom Portland en Seattle, bevinden zich de grootste hopvelden ter wereld. Weinig mensen weten dat er bijna evenveel hopvelden in Zuid-Duitsland, Slovenië en Tsjechië zijn. Op een uurtje of zes, zeven rijden van Nederland is dus heel veel hop beschikbaar!” De visie van de broers is dat fresh hop over tien jaar groter is dan bockbier.
 
“Dat kunnen we niet alleen bereiken, ook al zijn we één van de grootste onafhankelijke brouwerijen van Nederland. Daarom hebben we onze connecties met hopboeren gedeeld met andere brouwerijen. We hebben hen uitgedaagd om zich ook te verdiepen in de mogelijkheden van fresh hop. Ook deelden we de Amerikaanse methodes hoe daar wordt gebrouwen met verse hop.”
 
Hophead
Ronald van de Streek noemt zichzelf een enorme ‘hophead’. Hij kan er uren over praten. “Het is ook zo’n mooi ingrediënt, zowel gedroogd als vers. Bockbier is al jaren op de markt, maar heeft een krimpende groep liefhebbers, omdat mensen er associaties bij hebben van een plakkerig bier met veel alcohol. Fresh hop is een term die je eigenlijk op elke bierstijl kunt toepassen; van Blond tot een Black IPA. Het heeft niets te maken met een hoog alcoholpercentage. Je voegt aan het bier in de tank groene hop toe en proeft; na twaalf uur, na 24 uur, na 48 uur. Op het moment dat je merkt: nu zit ‘ie erin, ga je afvullen. Het is een authentieker product dan bockbier, en laat weer zien: bier is een heel mooi product waar je heel creatief mee kunt zijn.”
 

VandeStreek bij Mitra

  2.49
[1,0000 - 0] 0001043486
  2.69
[144,0000 - 0] 0001054623
  2.79
[1,0000 - 0] 0001059741
  2.89
[274,0000 - 0] 0001049630
  2.89
[120,0000 - 0] 0001049525
  2.99
[1,0000 - 0] 0001051709
  2.99
[8,0000 - 0] 0001060913
  2.99
[13,0000 - 0] 0001058926
  3.09
[159,0000 - 0] 0001049514
  7.99
[22,0000 - 0] 0001059936
  • gratis bezorgen vanaf € 75,-
  • gratis afhalen in één van onze 110 winkels
  • vandaag besteld op 11 februari 2025 in huis