IPA - India Pale Ale

De IPA (afkorting van India Pale Ale) is een van de meest populaire bierstijlen op dit moment. Het is eigenlijk een biercategorie want er zijn tal van bierstijlen die allemaal de naam IPA dragen. Het vindt zijn oorsprong in Engeland maar wordt inmiddels overal ter wereld gebrouwen. Wij maken je graag wegwijs in de wereld van IPA's.

Geschiedenis IPA

IPA staat zoals gezegd voor India Pale Ale. Er zijn diverse verhalen over de herkomst van IPA maar het meest steekhoudende verhaal gaat terug naar het koloniale verleden van Engeland. In die tijd werd bier vanuit Engeland onder andere naar India vervoerd. En om het bier (de Pale Ale) ook na een lange tocht op zee goed te houden werd het alcoholpercentage verhoogd maar werd er bovenal meer hop toegvoegd. Zo komt de IPA dus aan zijn aangename bittere smaak. India verwijst dus niet naar de herkomst van het bier maar naar de oorspronkelijke bestemming.

In basis was IPA dus ooit een Pale Ale. Een Ale geeft aan dat het een bovengistend bier is, feitelijk de tegenhanger van Lager wat aangeeft dat het ondergistend is. Pale betekent 'lichtkleurig'. Oftewel, een Pale Ale is lichtblond tot amberkleurig en variërend van ietsje kruidig tot fruitig en bloemig en dus bovengistend. Door de toevoeging van meer hop wordt het bier droger en krijgt de bekende bittere smaak. Deze traditionele Engelse stijl van de IPA, gebaseerd op Pale Ale, zie je eigenlijk nog zelden. IPA heeft in de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt en er zijn tal van soorten ontstaan. Er is volop geëxperimenteerd met soorten hop maar ook met andere toevoegingen zoals haver of het gebruik van donkere mout. Hieronder lichten we de belangrijkste varianten die verwant zijn aan IPA kort toe.

Soorten IPA

  • Session IPA - lager in alcohol en licht hoppig. Sommige Session IPA's bevatten meestal tussen 2,5% en 4% alcohol en hebben toch volop smaak. Session in deze naam verwijst naar de tijd waarin het nog gangbaar was om tijdens de pauze (de session) een bier te drinken. Het bier moest dan wel laag qua alcohol zijn anders kwam er van werken weinig meer terecht.
  • New England IPA (NEIPA) - bij deze bieren staan de bitterhoppen niet centraal, maar worden er meer aromatische hopsoorten gebruikt. Hierdoor is er veel (tropisch) fruit waarneembaar in zowel geur als smaak. Dat maakt een NEIPA minder bitter dan de traditionele IPA. Een NEIPA is over het algemeen troebel en er wordt vaak gebruik gemaakt van dryhopping (zie hieronder voor toelichting).
  • Black IPA (BIPA) - de naam doet het al vermoeden. Een donkere IPA door het gebruik van geroosterde mout. Dit proef je duidelijk terug in het bier. Naast tonen als citrus en dennen vanuit de hop, proef je door de donkere mouten bijvoorbeeld koffie, laurier of bittere chocolade. Een Black IPA lijkt daarmee wel een beetje op een kruising tussen IPA en Stout, met het beste van twee werelden!
  • Double IPA / Triple IPA / Imperial IPA - de zware jongens onder de IPA's met meer hop en hoger in alcohol waardoor de smaak intenser is. De term Double geeft aan dat er dubbel zoveel hop en mout wordt gebruikt als in een ‘normale’ IPA. Dit zorgt voor meer alcohol, meer bitterheid, maar ook meer zoet.

De bovengenoemde soorten heeft Mitra in het assortiment ook als dusdanig benoemd. Toch zijn er nog 3 soorten IPA die we kort willen toelichten omdat je daar vaker over hoort of leest dan wel dat het vermeld staat op het etiket. Het gaat dan om:

  • Engelse IPA - De oorspronkelijke, Engelse IPA’s draaien om een balans tussen kruidigheid van de hop, fruitigheid uit de gist en karamelachtige tonen uit de mout.
  • American IPA - De meeste IPA’s die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, zijn niet gebaseerd op de traditionele Engelse IPA’s, maar op de recentere, Amerikaanse variant. Amerikaanse IPA’s zijn vaak bitterder en krijgen veel fruitigheid door het gebruik van andere hopsoorten. 
  • Cold IPA - is een nieuwe variant, die overgewaaid is vanuit Amerika (West-Coast). Door de extra koude vergisting met een lagergist en toevoeging van rijstvlokken is dit bier droger en extra doordrinkbaar.

Verder zijn er tal van namen toegekend aan IPA om onderscheidend te zijn of direct te duiden wat je van het bier kunt verwachten. Denk bijvoorbeeld aan Milkshake IPA, Blonde IPA, Weizen IPA en Hazy IPA. De laatst genoemde wordt vaak verward met New England IPA. Als een bier hazy is, wat zo veel betekent als troebel, is het niet of minder gefilterd. De vuistregel is dat alle New England IPA's Hazy zijn, maar niet alle  Hazy IPA's zijn een New England IPA. En omdat de bierwereld bekend staat om innovatie hoeft niet elke NEIPA hazy te zijn.

 

Dryhopping

Een term die je vaakt zult tegenkomen als het gaat om IPA's is 'dryhopping'. Wat is dat precies? Het toevoegen van extra hop, wat bij IPA veel gedaan wordt, zorgt niet alleen voor extra bitterheid en langere houdbaarheid, maar geeft ook allerlei aangename aroma’s aan het bier. Die variëren van citrus, druiven en tropisch fruit tot allerlei kruidige en aardse tonen, zoals salie of dennen. Wanneer hop wordt gebruikt voor het afgeven van aroma wordt dit ‘dryhopping’ genoemd. De hop wordt dan toegevoegd op een laat moment in het brouwproces, wanneer het bier niet meer verwarmd wordt. Hierdoor vervliegen de aroma’s niet, maar blijven ze aanwezig in het bier. Dryhopping kan in principe bij elke biersoort worden toegepast, maar is het meest gebruikelijk (en duidelijkst waarneembaar) bij IPA’s.

Ben je naar het lezen van de geschiedenis van IPA en de uitleg over de  soorten IPA benieuwd geworden? Hieronder lichten we onze toppers uit en kun je ook doorklikken naar alle IPA's in ons assortiment. Heb je moeite om te kiezen? Probeer dan ons Xperience Pack NEIPA of het Xperience Pack IPA.

  2.49
[313,0000 - 0] 0001049322
  2.69
[923,0000 - 0] 0207837000
Per stuk: 2.79 2.09 25% korting
[80,0000 - 0] 0205567000
  2.99
[71,0000 - 0] 0001051063
  3.19
[329,0000 - 0] 0001050512
  • gratis bezorgen vanaf € 75,-
  • gratis afhalen in één van onze 112 winkels
  • vandaag besteld op 25 juni 2024 in huis

Top New England IPA

Ontdek alle NEIPA's
  2.99
[144,0000 - 0] 0001049514
Per stuk: 3.19 2.39 25% korting
[315,0000 - 0] 0362024279
  3.39
[261,0000 - 0] 0001049136
  3.49
[23,0000 - 0] 0001051222