Quadrupel - alles over deze biersoort

Een Quadrupel is een bovengistend, stevig bier dat wat weg heeft van het misschien wat bekendere (Belgische) biertype dubbel, omdat de smaak overwegend zoet is. Maar quadrupel wordt met ruim méér mout gebrouwen, is dus zwaarder, met meer mondgevoel. Waar dubbel-bieren doorgaans blijven steken bij 7,5 procent alcohol, daar tikt een quadrupel 8,5 tot 12 procent aan. De kleur van Quadrupels kan variëren van koper- tot diepbruin. Denk qua smaak aan gekonfijt fruit, aan kruidigheid, aan kandij en karamel.

Geschiedenis Quadrupel

Quadrupel lijkt sterk op het biertype Barley Wine. En lijkt dus ook een klassieke bierstijl, maar bestaat pas sinds begin jaren '90, toen La Trappe z'n Quadrupel brouwde. Daarvoor kenden we soortgelijke (Belgische) bieren onder andere namen (bijvoorbeeld Cuvée of Grand Prestige) en werd de term gerstewijn of Barley Wine gebruikt voor deze bieren. Hiermee kunnen we dus niet claimen dat de bierstijl Quadrupel een Nederlandse uitvinding is aangezien de stijl al heel lang bestaat. Enkel de naam is dus een 'Nederlandse uitvinding'. 

Eerst even iets over de oorsprong van de Barley Wine / gerstewijn. Als we de geschiedenisboeken erop naslaan dan gaat gerstewijn als bierstijl terug tot de 18e of 19e eeuw. In die tijd vocht Engeland vele oorlogen met Frankrijk uit. De Engelse elite wilde zich graag onderscheiden, en met name distantiëren, van de tegenstander door bier te drinken in plaats van wijnen uit Franse wijnstreken zoals de Bordeaux. Toch dronken ze graag iets wat wel op wijn leek. Het moest dus zwaar qua alcohol zijn en het liefst een donkerrode kleur hebben. Kortom, het moest lijken op een wijn, maar dan gemaakt van gerst. Vandaar de naam gerstewijn, en dus in het Engels Barley Wine.

Hoewel de biertypes qua smaak en uiterlijk sterk op elkaar lijken zijn er wel degelijk verschillen tussen een quadrupel en een gerstewijn.

Quadrupel of gerstewijn

Deze termen worden dus vaak door elkaar gebruikt. Omdat bier gerst bevat, worden quadrupels en andere bieren met een hoog alcoholpercentage ook wel gerstewijn genoemd. Of in het Engels dus Barley Wine. Het zijn in elk geval allemaal termen die vooral aangeven dat we te maken hebben met uitbundige, volmondige en rubensiaanse bieren. 'Wijn niet gemaakt van druiven maar van gerst' - het zit volledig in de stijlnaam opgesloten. De bierstijlen lijken dus sterk op elkaar. Daar waar gerstewijn de oorspronkelijke naam is zien we nu steeds vaker quadrupel op het etiket staan. In de regel kunnen we stellen dat een quadrupel meer koolzuur heeft en er doorgaans een Belgische gist gebruikt wordt (dat voor fruitige smaken zorgt). Daarnaast worden er in een quadrupel vaker kruiden gebruikt. Een ander verschil zit hem in de hoeveelheid suikers. Bij een quadrupel is die hoeveelheid wat minder dan bij een traditionele gerstewijn waardoor de quadrupel wat doordrinkbaarder is en een gerstewijn iets stroperiger is. Dat maakt een gerstewijn iets bitterder en zoeter dan een quadrupel. Tot slot, in een gerstewijn wordt meer hop gebruikt waardoor het bier bitterder is dan een quadrupel. Maar zoals bij veel biersoorten zie je dat de smaken elkaar overlappen. Nog een leuk weetje, een gerstewijn kan ook licht van kleur zijn. Bekijk ons aanbod quadrupels / gerstewijnen en proef ze naast elkaar. Op die manier kun je het beste de verschillen ervaren. 

  3.09
[204,0000 - 0] 0422017820
  2.39
[698,0000 - 0] 0732559000
  1.99
[801,0000 - 0] 0001013660
  2.29
[1827,0000 - 0] 0043370000
  2.69
[1284,0000 - 0] 0103438000
  • gratis bezorgen vanaf € 75,-
  • gratis afhalen in één van onze 111 winkels
  • vandaag besteld op 23 juli 2024 in huis