EBC en IBU

Op de meeste etiketten van bier staat vermeldt welke kleur het bier heeft en in welke schaal het bier qua bitterheid past. Zo weet je, zonder het bier in te schenken of te proeven al enigszins wat je kan verwachten. In de bierwereld heet dat ook wel EBC en IBU. Oftewel European Brewery Convention voor bierkleur en International Bitterness Units voor de bitterheid. We leggen je graag wat meer uit over deze twee afkortingen.

De kleur van bier - EBC

De kleur van bier komt vrijwel altijd uit de gebruikte moutsoort. Hoe donkerder de moutsoort, hoe donkerder het bier. Daarnaast kan de kleur van het bier worden beïnvloed door de toevoeging van extra ingrediënten zoals kruiden en/of specerijen. De bierkleur wordt aangeduid in EBC. Deze afkorting staat voor European Brewery Convention waarbij de kleuren op Europees niveau zijn vastgelegd. Bij een EBC tot 9 spreken we van een bleek, lichtblond bier. Amberkleurige bieren hebben een waarde die tussen de 20 en 30 ligt en hele donkere bieren zoals quadrupels en porters hebben een EBC vanaf 75 tot soms wel meer dan 120. Oftewel, hoe hoger de EBC waarde des te donkerder het bier. Hieronder tref je een overzicht van de verschillende waardes.

 

De bitterheid van bier - IBU

Bitterheid speelt bij bier een bijzondere rol. Daarom wordt er bij veel bieren melding gemaakt van de (hop)bitterheid. De bitterheid wordt uitgedrukt in IBU of EBU. Oftewel, International Bitterness Units en European Bitterness Units. Hoe hoger de IBU waarde des te meer bitterheid je zult ervaren. Zeker de laatste jaren wordt er steeds vaker bier gelanceerd met een hopbitterheid van <90. Toch is het de vraag of je die goed kan waarnemen. In het algemeen wordt aangenomen dat je verschillen qua bitterheid kunt waarnemen tot een IBU van 65.

Als referentie wat voorbeelde van biersoorten met een IBU range:


Weisse: 10-20 IBU
Licht Blond: 15-40 IBU
Pilsner: 20-45 IBU
Tripel: 20-45 IBU
Quadrupel: 25-50 IBU
India Pale Ale: 35-70 IBU
Imperial Stout: 35-95 IBU

 

  • gratis bezorgen vanaf € 75,-
  • gratis afhalen in één van onze 112 winkels
  • vandaag besteld op 25 juni 2024 in huis