Gueuze bier

Door het mengen van jonge en oude lambieken (1 tot 3 jaar oud) en deze te laten hergisten op fles, ontstaat geuze bier. Geuze bier wordt ook vaak aangeduid met de Franse spelling gueuze. Maar wat maakt deze bieren zo bijzonder, hoe worden ze gebrouwen en wat is het verschil tussen lambiek en geuze?

Wat is Lambiek?

Zure bieren zijn de laatste jaren in opkomst. De zure smaak van het bier komt in de meeste gevallen door de combinatie van (wilde) gisten en bacteriën in de lucht. De juiste temperatuur is daarbij cruciaal. Binnen de categorie 'zure bieren' vallen ook de soorten Lambiek en Geuze. Daarnaast kennen we ook de biersoort 'Sour'. Eveneens zuur maar op een andere manier gebrouwen. In dit geval richten we ons vooral op de bijzondere wereld die Geuze heet. Voordat we de biersoort Geuze uitlichten starten we letterlijk even bij de basis van het bier: Lambiek. Lambiek, ook wel lambic of lambik, genoemd heeft zijn oorsprong in de Zennevallei en in het Pajotteland. Beide gelegen in België. In deze regio zitten uitzonderlijke bacteriën en gisten in de lucht die gebruikt worden bij de productie van lambiek en een cruciale rol spelen. Kenmerkend voor lambiek is namelijk dat het door spontane gisting met wilde gisten uit de buitenlucht ontstaat in combinatie met bacterieën die de veristing op gang brengen. Om dit proces te starten wordt het bier, nadat de eerste stappen van het brouwproces waren verlopen, in een groot koelschip gelaten. Het bier wordt dan een hele nacht blootgesteld aan de buitenlucht doordat ramen/luiken tegen elkaar open worden gezet. Of zoals bijv brouwerij Het Anker, waar het bier letterlijk op het dak van de brouwerij werd geplaatst. Doordat de bacteriën zo'n belangrijke rol spelen wordt dit bier alleen in de wintermaanden gebrouwen omdat de temperatuur in de zomermaanden te hoog is. Tegenwoordig worden de meeste lambiek bieren vergist op eikenhouten vaten. Lambiek wordt gebrouwen met gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop en is koolzuurarm. Het kan rechtstreeks uit het vat worden gedronken maar dient dus vooral als basis voor een ander bier.

 

Gueuze / Geuze

De naam Geuze mag alleen aan een bier worden gegeven als jonge en oude lambiek met elkaar worden gemengd en nagisten op de fles, zonder verdere toevoegingen. 
Het grootste verschil tussen Lambiek en Geuze is dan ook dat Lambiek wordt gebrouwen terwijl Geuze wordt gemengd. Dat mengen wordt ook wel steken genoemd. Hierbij worden diverse jonge en oude lambieken met elkaar gemengd. Door het mengen/steken van lambiek ontstaat dus een uniek product. Zo nu en dan kom je ook de naam 'oude geuze' tegen. Deze term is wettelijk beschermd en mag enkel aan geuze bieren gegeven worden als de oude lambiek minimaal 3 jaar houtgerijpt is.

Qua smaak zijn lambiek / geuze bieren de meest complexe bieren qua smaakintensiteit. Bij Mitra worden deze bieren dan ook geplaatst in de smaakcategorie 'intens en uitdagend'.
Tot slot nog een leuke tip. Omdat geuze bieren op de fles vergisten zijn ze uitermate geschikt om te bewaren. Zo kun je een fles makkelijk 5 tot 30 jaar wegleggen. Het is vervolgens erg leuk om een 'verse' geuze naast de fles die je 5 jaar hebt laten rijpen te proeven om te ontdekken welke smaakevolutie zich heeft voltrokken.

Bijzondere Geuze bieren

Ontdek alle Geuze bieren
  3.59
[85,0000 - 0] 0038962000
  • gratis bezorgen vanaf € 75,-
  • gratis afhalen in één van onze 110 winkels
  • vandaag besteld op 17 september 2024 in huis