Baked Scomber
(0)

Baked Scomber

In de zomermaanden is de makreel in overvloed in Schotland. In het gebied waar ik vandaan kom noemen wij ze ‘Scombers’. In Nederland is makreel al heel lang ingeburgerd, maar meestal gerookt of gestoomd, ik zie bijna geen verse makreel bij de visboeren. Zonde, omdat makreel namelijk een heerlijke, veelzijdige vis is. Laten wij er samen iets speciaals van maken!

Ingrediënten

  • 1 makreel (+/- 350g) of 2-3 kleine makrelen
  • 1 limoen, in 6 gelijke plakken gesneden
  • 1 kleine wortel, gesneden
  • 1 kleine ui, gesneden   
  • 1 stengel bleekselderij, gesneden
  •  ½ prei, in fijne dobbelsteentjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 2 kleine takken vers rozemarijn
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak
  • 2 cl Glen Scotia

Bereiding

Oven voorwarmen op 180 °C. Snij de makreel op beide zijden drie keer in en bak ze in de olijfolie aan beide zijden goudbruin. Haal de vis uit de pan en leg apart. Bak nu alle groenten, de knoflook, rozemarijn en limoen zachtjes in dezelfde olijfolie en breng het op smaak met wat peper en zout. Verdeel de groenten in twee porties. Leg de ene helft op een ovenschaal, plaats daarop de voorgebakken makreel en bedek het met de andere helft van de groentemix. Leg er nog wat rozemarijn bovenop en doe het in de oven voor 15 minuten. Als het klaar is haal je de makreel uit de oven en besprenkel je het met de Glen Scotia. Serveer het gerecht met wat stok­brood en boter, of met een ouderwets gepofte aardappel met crème fraîche. Vergeet niet een goed glas Glen Scotia erbij te schenken. Enjoy!

lekker om te serveren bij dit gerecht